REUTERS/Luisa Gonzalez/File Photo

Torsdag eksploderte en bilbombe i Colombias hovedstad Bogota. Den tok livet av 21 personer. Alt tyder på at den marxistiske geriljabevegelsen ELN stod bak, ettersom en av de som ble drept under angrepet var medlem av denne bevegelsen, mener den colombianske forsvarsminister Guillermo Botero ifølge New York Times.

annonse

Gruppen har ikke tatt på seg ansvaret, men den har ifølge New York Times trappet opp angrep mot regjeringen etter at dens rival, Colombias revolusjonære væpnede styrker, eller FARC, undertegnet en fredsavtale med regjeringen i 2016.

Colombias regjering og geriljagruppen ELN ble 30. mars 2016 enige om å starte formelle fredsforhandlinger etter mer enn to år med konfidensielle samtaler. Norge var en av tilretteleggerne for forhandlingene sammen med flere andre land. Forhandlingene under tidligere president Juan Manuel Santos resulterte ikke i en endelig avtale. Det mest synlige resultatet var en bilateral, midlertidig våpenhvile fra 1. oktober 2017 til 9. januar 2018, fremkommer det av en pressemelding på den norske regjeringens nettside.

Torsdagens angrep var den første bilbombingen i Bogotá i år og en grusom påminnelse om en tid da narkotikaselgere og rebellgrupper ødela hovedstadsgatene med bilbomber og drepte hundrevis av sivile og medlemmer av sikkerhetsstyrken, skriver den amerikanske avisen.

Den colombianske presidenten Ivan Duque ba på fredag ​​om at Cuba arresterte 10 fredsforhandlere fra den nasjonale frigjøringsarmen, skriver telegrambyrået Associated Press.

«Det er klart for hele Colombia at ELN ikke har et sant ønske om fred,» sa Duque i en fjernsynstale, og viste til en liste over 400 terrorangrep som ble tilskrevet den marxistiske geriljabevegelsen siden fredssamtalene begynte på nytt i 2017.

Cuba har tatt avstand fra terrorbomben, og den colombiske presidenten benyttet derfor TV-talen til å be Cuba om at terrorister fra geriljabevegelsen blir arrestert og overlatt til colombianske politi.

«Vi vil handle med streng respekt for protokollene om dialog og fred signert av regjeringen og ELN, inkludert protokollen i tilfelle av et brudd i forhandlinger,» sier utenriksminister Bruno Rodriguez ifølge telegrambyrået.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.