Vogntog som sperrer veibanen er blitt et vanlig syn på norske vinterveier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen vil skjerpe krav til vinterdekk på vogntog allerede fra neste vinter, melder NRK.

I forrige uke ba Norges Lastebileier-Forbund Samferdselsdepartementet om å ta grep.

– Nå krever vi at en ny type vinterdekk skal tas i bruk i Norge. Tyskland innførte dette allerede 1. januar 2018, og da må vi – som har dårligere klimatiske forhold enn tyskerne – klare å få dette til, sa rådgiver Frank Lauritz Jensen i Norges Lastebileierforbund til NRK fredag.

annonse

I dag er kravet at vinterdekk skal være merket «M+S», som betyr «mud and snow», mens NLF mener dekk merket med «Three Peak Mountain Snowflake» (3PMSF) er det eneste man med sikkerhet vet at oppfyller kravene til vinteregenskaper.

– Forskjellen er gummiblandingen. «3PMSF»-merkede dekk har egenskaper som gjør dem mer egnet på norske veier. De dekkene som brukes i dag, er rett og slett uegnet, forklarer han.

Fredag sendte Samferdselsdepartementet brev til Vegdirektoratet der de ba direktoratet om å skjerpe kravene. Dermed kan Jensen og NLFs ønske om tyske tilstander bli standard allerede før neste vinter, forteller samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp).

– Vi har nå sett at Tyskland har klart å utnytte et handlingsrom som ligger i de avtalene vi har i dag til å skjerpe kravene til vinterdekk. Derfor har vi bedt Vegdirektoratet om å se på muligheten for å gjøre det samme her i Norge, sier samferdselsministeren til NRK.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon