Kristdemokraternas partileder Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070
annonse
annonse

På samme dag ble det offentliggjort meningsmålinger i Sverige og Norge. Her i landet havnet Kristelig Folkeparti på 3,8 prosent, under sperregrensen. I Sverige fikk KrFs søsterparti Kristdemokraterna 7,7 prosent. Mens det kristne norske partiet har holdt seg stabilt rundt sperregrensen på 4 prosent i flere år, har det svenske partiet hatt en jevn vekst. Er det noen forskjeller mellom de to partiene som kan tilsi forskjellen i oppslutning?

Vi har sjekket hva de to kristne partiene mener om innvandring og asylpolitikk. Begge partier er i likhet med de aller fleste partiene i både Sverige og Norge, innvandringsliberale. Men mens KrF kun har programposter som taler til fordel for innvandrere og asylsøkere, har Kristdemokraterna balansert sitt program med flere kritiske meninger og krav til asylsøkerne og innvandrerne.

Det påpekes blant annet problemer med æresdrap og manglende respekt for svenske verdier, og behovet for effektiv retur av asylsøkere som får avslag. Til sammenlikning er det eneste KrF sier om dette at asylsøkere som får avslag skal utvises.

annonse

Kristdemokraterna mener at alle som søker asyl i Sverige bør henvises til asylsøknadssteder i områder nær landets store grenseoverganger. Der skal asylsøknaden registreres og en første sortering av saken skal gjøres. På denne måten mener partiet at man vil få en raskere registrering og en beslutningsprosess som er både lovlig og effektiv.

For at asylsystemet skal ha legitimitet og innvandring forbli regulert, er det viktig at returarbeidet fungerer. For å kunne gjennomføre utvisninger av de som har fått avslag vil Kristdemokraterna ha flere ressurser til politiet. Det er også viktig at Sverige inkluderer flere bilaterale avtaler med de viktigste mottakerlandene for at de skal kunne motta sine borgere, mener partiet.

Kristdemokraterna ønsker å styrke arbeidet mot ærekulturer og æres vold, blant annet ved å innføre ærekriminalitet som en spesiell kriminalklassifisering. Det svenske kristelige partiet ønsker å sette opp en spesialisert ekteskapsenhet innen politiet, hvis oppgave er å hjelpe jenter og gutter som risikerer å bli gift bort mot deres vilje.

annonse

En person som får asyl i Sverige skal få en midlertidig oppholdstillatelse i tre år. Først dersom behovet for beskyttelse vedvarer etter tre år, eller hvis asylsøkeren har mottatt en jobb, bør en permanent oppholdstillatelse gis.

Og Kristdemokraterna understreker i sitt program at det trengs et felles etisk og kulturelt fellesskap der visse verdier ikke er kvalifiserte. Barneekteskap og polygami er for eksempel basert på et kvinnesyn som er uforenlig med et godt samfunn, skriver partiet i programmet.

De som flyr fra krig og undertrykkelse, bør føle seg velkommen til å skape et godt liv i frihet her, bli en del av fellesskapet og bli svensk. Selvfølgelig kan man ikke, og trenger ikke, forlate arven helt bak seg. Men man bør følge skikken der du kommer. Vi må være bedre til å markere hva som gjelder her og hvilke verdier som ikke er kvalifisert, mener partiet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon