(COMBO) This combination of pictures created on December 20, 2018 shows Rachid Afatti (L), Ouziad Younes (C), and Ejjoud Abdessamad (R), the three suspects in the grisly murder of two Scandinavian hikers whose bodies were found at a camp in Morocco's High Atlas mountains, in police custody following their arrest. - The bodies of Danish student Louisa Vesterager Jespersen, 24, and 28-year-old Maren Ueland from Norway were found on Monday, after the women had pitched their tent at an isolated mountain site two hours walk from the tourist village of Imlil. (Photos by - / MOROCCAN POLICE / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / MOROCCAN POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / MOROCCAN POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / MOROCCAN POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == /

Dagbladet valgte å fremstille kniv-terroristene i Marokko som ofre samme dag som Maren Ueland (28) ble bisatt.

annonse

Samme dag som Maren Ueland ble bisatt i Time på Jæren, valgte Dagbladet å trykke en artikkel skrevet av deres erfarne utenriksreporter, Line Fransson.

– Drapsmennene i Imlil er forbrytere, men også ofre. De er veden som kastes i ovnen. IS trenger mange små soldater i kampen sin, og slike fotsoldater får noen tusen dollar til å sende til familiene sine. Så blir de sendt ut for å dø, sier Ahmed Abbadi, generalsekretær i Muhammadan League of Religious Scholars til Dagbladets journalist.

Jeg har søkt, men ikke funnet eksempler på tilsvarende språkbruk når det gjelder høyreekstreme.

Maren Ueland (28) fra Bryne som ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag. Foto: Privat / NTB scanpix

Hvordan ville noen ha reagert om Anders Behring Breivik ble fremstilt som et offer?

annonse
annonse

Eller Nikolai Kvisler som var hovedmannen bak drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i 2001?

Intellektuelt er det selvsagt mulig å forstå Abbadis resonnement, viderebragt med krigstyper av Dagbladets utsendte. Det er ingen tvil om at fattigdom og desperasjon over håpløse fremtidsutsikter kaster unge menn og kvinner inn i ekstremistenes favntak.

Men på samme måte ville det være lett å gå tilbake i livshistoriene til Anders Behring Breivik eller Nikolai Kvisler for å finne forklaringspunkter for hvorfor livene deres ble som de ble. I Breiviks tilfelle er jo også livet hans grundig gjennomgått av mange dyktige norske journalister og forfattere. Ingen har likevel villet kalle ham offer.

Det er gode grunner til det.

Derfor er også utsagnet og videreformidlingen av dette på samme dag som en familie fulgte sin terrordrepte datter til graven, ekstremt ufølsom.

Det gis ingen bonuspoeng til de som gjetter på hvorfor akkurat denne formuleringen slapp gjennom og på trykk i Dagbladets spalter.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.