Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
annonse
annonse

Polsk UD har nektet å følge den norske oppfordringen om å kalle hjem en konsul. – Vi forventer at de etterkommer vår anmodning, lyder beskjeden fra norsk UD.

Utenriksminister Jacek Czaputowicz kunngjorde onsdag at konsul Slawomir Kowalski blir på kontoret som planlagt til slutten av juni. Det melder den polske ambassaden i Norge, ifølge nettstedet katolsk.no.

Det norske Utenriksdepartementet (UD) bekreftet tidligere i uka at den polske diplomaten er blitt bedt om å forlate Norge.

annonse
Vil ikke spekulere

– Dersom polske myndigheter ikke skulle etterkomme vår anmodning, er det flere mulige utfall. Vi forventer at de etterkommer vår anmodning, sier konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i UD til NTB.

Hun vil ikke komme med spekulasjoner om hva utfallet er hvis det ikke skjer.

Kowalski har flere ganger blitt omtalt av norske medier i forbindelse med saker knyttet opp til barnevernet i Norge. Han skal blant annet ha bidratt aktivt for å bistå polske familier som har vært i konflikt med barnevernet.

Har mottatt klager
annonse

– Det er irrelevant hvilke saker han har jobbet med. Hans opptreden er ikke forenlig med hans rolle som diplomat. Vi har mottatt gjentatte klager på hans oppførsel fra offentlige etater. Det går ut på truende og til dels voldelig atferd. Han har også nektet å etterkomme pålegg fra politiet, sier Lunde til NTB.

Norges ellers gode forhold til Polen og polske myndigheter påvirkes ikke av denne saken, understreker hun.

I meldingen fra det polske utenriksdepartementet betegnes anklagene fra norsk hold som urimelige.

– Vi vurderer dette arbeidet nøye, særlig det som gjelder hans virksomhet for å støtte polske familier, skriver polsk UD.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon