Illustrasjonsbilde. Foto: AP / NTB scanpix

Israel er en rettsstat og straffer sine egne soldater når de begår overgrep mot fanger eller sivilpersoner. Onsdag i forrige uke arresterte det israelske militærpolitiet en offiser og fire soldater mistenkt for å ha slått to mistenkte palestinere mens de satt i varetekt, skriver timesofisrael.com.

annonse

De fem tjenestegjorde i en spesialavdeling satt opp for ultraortodokse jøder, kalt Netzah Yehuda Bataljon. De står nå til rette for en militær domstol.

De to palestinske mistenkte terroristene ble arrestert i Ramallah-området som en del av hærens innsats for å finne en terrorist som åpnet ild på et busstopp utenfor den nærliggende Givat Assaf-utposten og drepte to soldater fra Netzah Yehuda-bataljonen og alvorlig skadet et tredje medlem av enheten og en sivil kvinne.

De fem tjenestemennene mistenkes for å ha slått de to palestinske fangene som en hevn for deres falne kamerater.

Soldater i Netzah Yehuda-bataljonen, som opererer mest på Vestbredden, har ifølge den israelske avisen vært i sentrum av flere kontroverser siden bataljonen ble opprettet.

I fjor ble to medlemmer av bataljonen avskjediget etter at de slåss med en gruppe israelsk grensepoliti som hadde arrestert sivile venner av dem for å ha kastet bergarter i palestinske hjem i Ramallah.

Også i desember foretok militærpolitiet en undersøkelse av handlingene til Netzah Yehuda-soldater som skjøt ihjel en Øst-Jerusalem-mann, som de påstod prøvde å ramme dem med bilen ved et kontrollpunkt på Vestbredden. En første undersøkelse av hendelsen fant at det ikke hadde skjedd noe slikt forsøk.

I 2016 ble en soldat fra bataljonen dømt til 21 dager i militært fengsel for å ha deltatt i en tilstelning der ekstremister feiret drapet på en palestinsk gutt flere måneder tidligere.

Soldater fra bataljonen har også blitt dømt tidligere for å torturere og mishandle palestinske fanger.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.