Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido har utropt seg selv til president, og han får støtte fra USA og flere land i regionen. Foto: AP / NTB scanpix

Opposisjonslederen Juan Guaido har utropt seg selv til president i Venezuela. Han støttes av USA og flere høyreorienterte ledere i regionen, men ikke hæren.

annonse

Guaido, som er president i nasjonalforsamlingen, kom med kunngjøringen under en demonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden Caracas onsdag.

Med høyre hånd hevet og et hefte med bilde av frigjøringshelten Simon Bolivar i den andre hånden, utropte den 35 år gamle opposisjonslederen seg selv til interimspresident.

Juan Guaido. (AP Photo/Fernando Llano)

– Jeg lover å formelt å overta den nasjonale, utøvende makten som fungerende president i Venezuela for å få en slutt på maktberøvelsen, innsette en overgangsregjering og holde frie valg, sa han til øredøvende jubel fra titusenvis av tilhengere som demonstrerte mot sittende president Nicolás Maduro.

– Har lidd lenge nok

Maduro anklaget senes tirsdag USA for kupplaner, og president Donald Trump var da også raskt ute med å anerkjenne Guaidos selvproklamerte maktovertakelse.

– Venezuelas innbyggere har lidd lenge nok under det ulovlige Maduro-regimet. I dag har jeg offisielt anerkjent presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaido, som midlertidig president, tvitrer Trump.

Høyreorienterte ledere

De høyreorienterte presidentene i Brasil, Colombia og Paraguay var også raske med å anerkjenne Guaido som fungerende president, og det samme var generalsekretæren i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Luis Almagro.

– Gratulerer til Venezuelas interimspresident Juan Guaido. Du har vår støtte i arbeidet med å bringe demokratiet tilbake, tvitret Almagro.

Støtter ikke

Mexicos venstreorienterte president Andres Manuel Lopez Obrador støtter derimot ikke Guaidos forsøk på maktovertakelse i Venezuela.

– Vi anerkjenner de myndigheter som er valgt i tråd med Venezuelas grunnlov, sier en talsmann for Lopez Obrador.

Maduro ble i mai i fjor gjenvalgt som president i Venezuela, men valget ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og OAS.

Opposisjonen har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Maduro mobiliserer

Sosialistpartiets leder Diosdado Cabello oppfordret onsdag kveld Maduros tilhengere til å samle seg foran presidentpalasset og beskytte presidenten fra det han omtaler som et USA-ledet komplott.

Kort tid etter kom Maduro ut på balkongen, der han foran tusenvis av rødkledde tilhengere ga onsdag amerikansk personell 72 timer til å forlate landet.

– Som landets rettmessige president har jeg besluttet å bryte de diplomatiske forbindelsene med USAs imperialistiske regjering. Kom dere ut, sa han.

Tåregass og gummikuler

Både i Caracas og andre venezuelanske byer er situasjonen spent og titusenvis av tilhengere og motstandere av Maduro var onsdag kveld ute i gatene.

Opposisjonen ser ut til å ha samlet flest, og i en av forstedene kom det til sammenstøt da nasjonalgarden forsøkte å åpne en vei demonstrantene hadde sperret.

Ifølge øyenvitner ble det brukt tåregass og skutt med gummikledde stålkuler, men det er foreløpig ikke meldt om sårede eller drepte.

Hæren i Venezuela slutter opp om Maduro og det er uklart hvordan de vil forholde seg til Guaidos forsøk på maktovertakelse.

Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot presidenten.

Hæren støtter Maduro

Venezuelas forsvarsminister Vladimir Padrino understreket onsdag kveld at hæren i landet slutter opp om Maduro.

– Vi, fedrelandets soldater, aksepterer ikke en president som blir prakket på oss i skyggen av obskure interesser, tvitrer Padrino.

– Hæren forsvarer grunnloven og garanterer nasjonens suverenitet, la forsvarsministeren til.

USAs president Donald Trump var raskt ute med å kunngjøre at han anerkjenner Guaido som Venezuelas nye president.

Juan Guaido er leder i landets nasjonalforsamling, der opposisjonen har flertall. Men nasjonalforsamlingen er i praksis satt på sidelinjen etter at president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Canada, Brasil, Peru, Colombia og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) gjør som USA og anerkjenner Juan Guaidó som president i Venezuela.

Opposisjonslederen, som er president i Venezuelas nasjonalforsamling, utropte onsdag seg selv til interimspresident under en demonstrasjon i hovedstaden Caracas.

USAs president Donald Trump var rask til å anerkjenne Guaido som president, noe han gjorde i en Twitter-melding.

– Venezuelas innbyggere har lidd lenge nok under det ulovlige Maduro-regimet. I dag har jeg offisielt anerkjent presidenten i Venezuelas nasjonalforsamling, Juan Guaido, som midlertidig president, tvitrer Trump.

Visepresident Mike Pence fulgte opp og lovet full amerikansk støtte.

– Til Guaido og det venezuelanske folk; Amerika står sammen med dere og vi vil fortsette å stå sammen med dere til friheten er gjenopprettet, tvitret han.

Brasil høyrepopulistiske president Jair Bolsonaro var rask til å følge etter.

– Brasil anerkjenner Juan Guiado som interimspresident i Venezuela, tvitret han fra Davos, der han deltar på Verdens økonomiske forum.

Generalsekretæren i Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), Luis Almagro, gjorde det samme.

– Gratulerer til Venezuelas interimspresident Juan Guaido. Du har vår støtte i arbeidet med å bringe demokratiet tilbake, tvitret han.

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador sier derimot via sin talsmann at Mexico støtter Maduro som Venezuelas president.

Minst fem drept

I Caracas og flere andre byer i landet demonstrerte titusenvis av tilhengere og motstandere av den omstridte presidenten, som i fjor ble gjenvalgt i et valg som ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Natt til onsdag ble minst fem mennesker drept i sammenstøt mellom demonstranter, som kommer to døgn etter at en gruppe soldater oppfordret venezuelanerne til å gjøre opprør mot Maduro.

Soldatene ble pågrepet etter å ha angrepet en kommandosentral nord i hovedstaden Caracas.

Økonomisk ruin

Maduro ble gjenvalgt som president i fjor og ble formelt tatt i ed for en ny periode for to uker siden.

Han har kontroll over alle sentrale politiske institusjonene og får støtte fra militæret. Han har uttalt at han føler seg sterkere og mer legitim enn noen gang, men mange anklager han for at landes økonomi ligger i ruiner.

EU erklærer sin støtte til opposisjonen i Venezuela

EU stiller seg bak opposisjonslederen Juan Guaidó og oppfordrer til at det umiddelbart igangsettes en prosess for frie valg og demokrati i Venezuela.

I en uttalelse fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini på vegne av EU heter det følgende onsdag kveld:

– Den 23. januar har det venezuelanske folk massivt etterspurt demokrati og muligheten til fritt å bestemme sin egen skjebne. Disse stemmene kan ikke ignoreres. EU oppfordrer sterkt til at en politisk prosess umiddelbart igangsettes med mål om frie og troverdige valg i samsvar med grunnloven.

Støtter Guaidó

I meldingen framgår det at EU stiller seg bak den folkevalgte nasjonalforsamlingen der Guaidó er leder. EU understreker at dette er den demokratisk valgte institusjonen som må gjenopprettes og respekteres og få tilbake sin makt.

– Borgerrettighetene, friheten og sikkerheten til alle medlemmene av nasjonalforsamlingen, inkludert dens president, Juan Guaidó, må følges og respekteres fullt ut, heter det videre.

Opposisjonen har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da president Nicolás Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Bekymret for vold

Onsdag trakk folk for første gang siden juli 2017 i store mengder til gatene i Venezuela i demonstrasjoner mot Maduros styre. Ifølge øyenvitner ble det brukt tåregass og skutt med gummikledde stålkuler, men det er ingen bekreftede meldinger om sårede eller drepte.

– Vold og overdreven maktbruk fra sikkerhetsstyrkenes side er helt uakseptabelt, og vil definitivt ikke løse krisen. Det venezuelanske folket har rett til å demonstrere fredelig, fritt velge sine ledere og bestemme sin fremtid. Den europeiske union og dens medlemsstater er fremdeles klare til å støtte gjenopprettelsen av demokrati og lov og rett i Venezuela gjennom en troverdig, fredelig politisk prosess, i tråd med den venezuelanske grunnloven, skriver EUs utenrikssjef.

Store protester i Venezuelas hovedstad

Kunngjøringen kom under en massedemonstrasjon i den venezuelanske hovedstaden onsdag da titusenvis av demonstranter samlet seg i Venezuelas hovedstad Caracas, for å protestere for og imot president Nicolás Maduro.

Motstandere av Venezuelas president Nicolás Maduro demonstrerer i Caracas. Foto: AP / NTB scanpix

Også i andre byer i Venezuela demonstrerte tusenvis av tilhengere og motstandere av den omstridte presidenten, som i fjor ble gjenvalgt i et valg som ble boikottet av opposisjonen og sterkt kritisert av EU, USA og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Opposisjonen i Venezuela har flertall i landets nasjonalforsamling, men denne ble i realiteten plassert på sidelinjen da Maduro i 2017 etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover.

Se direktesending fra urolighetene her (på spansk).

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.