Gunhild Stordalen.. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Anbefalingene om å droppe kjøtt får motbør fra flere hold.

Vi skal spise langt mindre kjøtt, ifølge rapporten EAT-Lancet-kommisjonen og Gunhild Stordalen lanserte i forrige uke.

De anbefaler 7 gram storfe eller lam, 7 gram svin og 29 gram fjørfekjøtt.  Dette er langt mindre enn gjennomsnittsnordmannen spiser daglig.

annonse

Kraftfull kritikk

En som fremmer en kraftfull kritikk av rapporten er forstkandidat og bonde Olav Sjølie i Nationen. Her påviser han at dyr er en del av et kretsløp, hvor summen av det som slippes ut ved de ulike stadier motsvares av det som ble tatt opp på i starten ved vekst og fotosyntese. Netto utslipp av klimagasser fra dyrene er derfor i det lange løp lik null, eller kanskje i noen tilfeller sågar negativt, skriver han.

Sjølie viser til at det har levd millioner av drøvtyggere på jorden i millioner av år.

«Hvis disse var årsak til global oppvarming, i en skala som fremstilles nå i media og politiske kretser, ville vi ikke hatt en levelig verden i dag. Etter amerikanske forskeres vurdering var metan-utslippet fra drøvtyggerne som levde i nåværende USA da den hvite mann kom, ca. 80 prosent av dagens. Det var neppe noen global oppvarming fra disse den gangen – og heller ikke i dag.Og slik må det jo nesten være. Det har levd millioner av drøvtyggere på jorden i millioner av år. Hvis disse var årsak til global oppvarming, i en skala som fremstilles nå i media og politiske kretser, ville vi ikke hatt en levelig verden i dag. Etter amerikanske forskeres vurdering var metan-utslippet fra drøvtyggerne som levde i nåværende USA da den hvite mann kom, ca. 80 prosent av dagens. Det var neppe noen global oppvarming fra disse den gangen – og heller ikke i dag.»

annonse

Vanskelig

I samme avis leverer også Erik Røed fra Hefra gårdsmat og matkultursenter en flengende kritikk.

«Det er vanskelig å tenke seg at menneskeheten skulle redusere kjøttkonsumet så radikalt som EAT-Lancet foreslår, uten å gire opp monokulturelt landbruk, hodeløs genmanipulering og et enda mer globalisert matdistribusjonssystem», skriver han.

Langt fra

Rapporten er også langt fra å løse sultproblemet.  Rapporten gir en for svak beskrivelse og forklaring på dagens tilstand, mener NMBU-professor Ruth Haug.

annonse

Hun påpeker at 820 millioner mennesker i verden sulter allerede i dag, i en verden hvor det er mer enn nok mat til alle.  

– Hva er årsaken til det? Dette gir ikke rapporten noe godt svar på, sier hun.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon