Sheikh Ahmed Mohamed el-Tayeb, Egyptian Imam of al-Azhar Mosque is being congratulated from Egyptian Coptic Pope Tawadros II, head of the Egyptian Coptic Orthodox Church, in occasion of Al-Fitr feast, in Cairo, Egypt June 19, 2017. REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

En delegasjon fra den norske kirke har vært på besøk hos Egypts storimam Ahmed el-Tayeb. Al-Azhar er sentrum for islamsk lærdom i hele den muslimske verden, og storimamen er det åndelige overhodet.

El-Tayeb har tidligere blant annet slått fast at det å forlate islam, rida, er en forbrytelse. De frafalne må ifølge muftien enten vende tilbake til islam eller straffes til døden.

Han har også kommet med jødehatende uttalelser.

– Siden islam begynnelse 1.400 år siden har vi lidd fra jødene og sionistenes innbladning i muslimenes egne saker, sa han i 2013.

Inspirerende

Men fra kirken er det ikke noen spor av kritikk av det muslimske overhodet.

– Jeg opplevde en storimam med vilje til å lytte og dele og som ikke la skjul på utfordringer i samfunnet. Det var inspirerende og lærerikt, sier sjefsbiskop og preses Helga Haugland Byfuglien.

Preses er leder for bispemøtet og ved siden av Kirkedirektøren den mektigste stillingen i kirken.

Traff paven

Preses for kirken var i Egypt for å besøke de kristne og traff blant annet pave Tawadros II , de egyptiske kopteres åndelige og religiøse overhode.

– Vi har på ulike måter sett livskraftig og levende kirkelig aktivitet. Stolthet over egen bakgrunn, bevissthet om utfordringer og realisme rundt vurdering av muligheter ble tydelig formidlet, sier preses Helga Haugland Byfuglien til Kirken.no.

Etter å ha besøkt den koptiske pave Tawadros II går hun riktignok så langt som å karakterisere situasjonen for de kristne som «krevende».

– Kristne i Egypt lever i en krevende situasjon. De har levd med martyriet som en realitet helt fra Romerrikets tid, via de islamske herskeres overgrep frem til dagens menneskerettsbrudd, utdyper Helga Haugland Byfuglien.

Skarp kontrast

Den forsiktige omtalen av egyptiske kristnes situasjon står i skarp kontrast til uttalelser fra kirkelige engasjerte og menneskerettighetsaktivister.

Et eksempel er Mina Thabet. Han nøler ikke med å karakterisere situasjonen for kristne i Egypt som en form for diskriminering hvor man utsettes for systematisk voldsutøvelse.

En biskop som heller ikke nøler med å snakke om volden kristne i landet utsettes for er biskop Makarios fra det øvre Egypt.

Han har flere ganger tatt opp hvordan hans kirkebarn utsettes for grov og systematisk diskriminering i rettsvesenet, som fører til at kristne som utsettes for vold og forfølgelse sjelden kan regne med kompensasjon eller at de ansvarlige stilles for retten.

Offisielle representanter

Helga Haugland Byfuglien og DNK valgte imidlertid på sitt kirkebesøk å forholde seg til de offisielle representantene for kirken og islam. Begge aktørene er sterke støttespillere av landets president, Abdelfattah Al-Sisi, som styrer Egypt med jernhånd. Antallet angrep på kristne har vært økende etter at han ble president.

Norske kirkeledere har forøvrig i ettertid tatt selvkritikk for at de valgte å støtte offisielle representanter for ortodokse kirker i kommuniststatene bak jernteppet, frem til murens fall.