Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ministre fra 75 land, deriblant Kina og USA, er enige om å gå inn i forhandlinger med mål om å utvikle et felles globalt regelverk for netthandel.

Det kunngjorde EUs handelskommissær Cecilia Malmström på sidelinjene av Verdens økonomiske forum i Davos fredag.

annonse

Forhandlingene, som skal skje gjennom Verdens handelsorganisasjon (WTO), er en sjelden seier for internasjonalt handelssamarbeid i en periode der verdens to største økonomier er fastlåst i en handelskrig.

annonse

WTO spesifikt har vært et yndet mål for president Donald Trumps påstander om at USA behandles urettferdig i handelsspørsmål, og Trump har tidligere truet med å trekke USA ut av organisasjonen.

Malmström omtaler enigheten på sidelinjene i Davos som «historisk», og mener den viser at «WTO står klart til å takle utfordringer fra det 21. århundre».

– Elektronisk handel er en realitet i nesten alle verdenshjørner, så vi skylder våre borgere og selskaper å lage et forutsigbart, effektivt og trygt handelsmiljø på internett, sier hun.

annonse
annonse
annonse

Selve forhandlingene skal begynne i mars. Ifølge en felles uttalelse fra landene er målet å «danne et internasjonalt anerkjent regelverk som skal gjøre det lettere og tryggere å kjøpe, selge og gjøre forretninger på nett».

– Lanseringen av disse forhandlingene viser at WTO fortsetter å være i sentrum av internasjonalt regelarbeid, heter det i uttalelsen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.