Venezuelas president Nicolás Maduro lytter til Diosdado Cabello under en seremoni i Høyesterett i Caracas i Venezuela torsdag. Han viser ingen tegn til å gi fra seg makt eller komme krav i møte. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix

Opposisjonsleder Juan Guaidó sier han vil vurdere å innvilge president Nicolás Maduro amnesti om han bidrar til at Venezuela igjen blir et demokrati.

annonse

Guaidó kom med sine første offentlige kommentarer torsdag siden han tirsdag utropte seg selv til fungerende president av Venezuela, og det har vært massedemonstrasjoner i landet. Intervjuet skal snart legges ut på nettsiden til Univision.

Lederen av den folkevalgte nasjonalforsamlingen i Venezuela sier blant annet at amnesti er på bordet for alle som er villige til å bidra til at landet kommer tilbake til et system som følger grunnloven og forfatningen.

Sent torsdag kveld venezuelansk tid la Guaidó ut en melding på Twitter til alle ansatte ved Venezuelas ambassader og konsulater rundt om i verden, der han gjentar sine intensjoner og sitt mål. Han ber om hjelp til å spre meldingen.

Maduro har så langt ikke vist noen tegn til å gi fra seg makt eller gi etter for noen krav, og framholder at han ble gjenvalgt demokratisk.

USA, Canada, Danmark og en rekke land i Latin-Amerika støtter Guaidó, mens EU og Norge er mer tilbakeholdne. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forventer at president Maduros regjering imøtekommer det hun kaller «befolkningens legitime krav» og at regjeringen respekterer den demokratisk valgte nasjonalforsamlingens mandat og rolle.

– For å løse den politiske krisen må regjeringen ta initiativ til en politisk prosess hvor målet er troverdige og frie valg. Norge er rede til å støtte en slik prosess dersom partene ønsker det, sier hun.

USA kaller hjem ambassadeansatte fra Venezuela

USA kaller hjem de ansatte ved ambassaden i Venezuela, bortsett fra krisemannskaper, men framholder at de ikke følger Nicolas Maduros ordre om å forlate landet.

Maduro sa i en TV-tale onsdag at han bryter Venezuelas diplomatiske forbindelser med USA og ga samtidig amerikansk personell 72 timer på å forlate landet. USAs utenriksminister Mike Pompeo svarte at USA ikke anerkjenner Maduro som Venezuelas rettmessige president og derfor ikke vil kalle hjem sine diplomater.

Torsdag uttaler utenriksdepartementet imidlertid at de ansatte ved ambassaden og deres familier er kalt hjem etter en vurdering av sikkerhetssituasjonen i Venezuela.

– Vi har ingen planer om å stenge ambassaden. USA vil opprettholde diplomatiske forbindelser med Venezuela gjennom ledelsen til fungerende president Guaidó, som har invitert vår avdeling til å bli værende i Venezuela, sier en talsperson i departementet.

USAs UD sier amerikanske statsborgere i Venezuela sterkt bør vurdere å forlate landet på grunn av den politiske uroen der.

Det oppgis ikke hvor mange ansatte som blir værende på ambassaden i Venezuela.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.