Illustrasjonsbilde. De japanske kirsebærtrærne i Kjølberggata på Tøyen i Oslo blomstrer i påsken. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
annonse
annonse

En svensk, mørkhudet helsefagarbeider ble diskriminert på grunn av hudfarge da hun skulle vikariere på Lille Tøyen sykehjem i Oslo. Nå har hun fått oppreisning.

Kvinnen ble ansatt gjennom et vikarbyrå hyret av sykehjemmet. Hun møtte 3. november 2015 opp på Lille Tøyen klar for sin første vakt.

På forhånd hadde sykehjemmet bedt om en vikar med norsk bokmål, men godtok at kvinnen var svensk, skriver Fagbladet.

annonse

Men da kvinnen møtte opp og kolleger og ledelsen så at hun var mørkhudet, ønsket sykehjemmet en annen vikar. Det framkommer i en epost sendt til vikarbyrået hvor de etterspør «etnisk norske» vikarer og begrunner det med at beboerne blir stresset når «når nye ansatte som ikke ser norske ut er på jobb».

Etter at hun ikke fikk fortsette i jobben, bestemte kvinnen seg for å ta saken til Fagforbundet. Etter tre år har hun fått 80.000 i erstatning og en beklagelse fra Oslo kommune.

– En av våre medarbeidere begikk en feil da dette skjedde for nærmere tre år siden, og Lille Tøyen sykehjem er siden den gang nedlagt. Vi beklager at helsefagarbeideren opplevde dette. Vi har derfor akseptert ombudets uttalelse og gitt en økonomisk oppreisning. Ingen medarbeidere skal oppleve diskriminering på vår arbeidsplass, sier fungerende HR-direktør Trine Kveim i Sykehjemsetaten til Fagbladet.

Til NTB opplyser Kveim at de fleste beboerne er demente og mange er svært syke. Noen nekter å la seg å ha kontakt med eller bli pleiet av enkelte medarbeidere, ifølge Kveim er dette uavhengig av etnisk bakgrunn. Med det som bakteppe er etaten mest opptatt av sikre den enkelte beboer god pleie.

annonse

– Slik jeg kjenner saken er det ingen tvil om at denne sykepleieren er faglig dyktig, og hun kunne arbeidet med andre beboere hvis man ikke hadde klart å løse situasjonen med denne enkeltbeboeren, sier Kveim.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon