Krigere fra Syrian Democratic Forces (SDF) forbereder seg på å ta seg inn i IS' daværende høyborg Raqqa nordøst i Syria 22. juni 2017. Den USA-støttede opprørsalliansen krever spesialstatus i en eventuell politisk løsning i Syria. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Enhver enighet mellom kurdere og det syriske regimet må anerkjenne SDF-krigernes bidrag i kampen mot IS, sier en leder i den kurdiskdominerte opprørsalliansen.

– Hvis vi skal stille oss bak en politisk løsning, må den anerkjenne SDF-krigernes spesielle status etter at de kjempet mot IS på vegne av hele menneskeheten og selv den syriske hæren, sier opprørsalliansens sjefkommandør Mazloum Kobani.

– Dette er vår røde linje, og dette kommer vi ikke til å gi etter for i forhandlingene med regimet i Damaskus, fortsetter han.

Syrian Democratic Forces (SDF) kontrollerer om lag en tredel av Syria etter å ha drevet jihadister ut av et større landområde i nordøst med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS.

– Vi har beskyttet det nordøstlige Syria, frigjort disse områdene, og har rett til å fortsette å beskytte denne regionen, sier Kobani, som legger til at «IS-kalifatet» i Syria vil være overvunnet innen en måned.

President Bashar al-Assads regjering har med støtte fra Russland rykket fram på bakken i kampen mot både opprørere og jihadister, og kontrollerer om lag to tredeler av Syria. De er bestemte på å også vinne kontroll over de SDF-kontrollerte områdene som utgjør resten av landet.

Men etter årevis med marginalisering er kurderne lystne på å beholde en del av det selvstyret de har vunnet i løpet av den åtteårige borgerkrigen i Syria.

– Regimet fortsetter å tro at de kan gå tilbake til slik det var før 2011. De håper fortsatt på at militæret skal kunne ta kontroll over hele landet. Men de trenger å forstå at det ikke er mulig, sier Kobani.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]