Krigere fra Syrian Democratic Forces (SDF) forbereder seg på å ta seg inn i IS' daværende høyborg Raqqa nordøst i Syria 22. juni 2017. Den USA-støttede opprørsalliansen krever spesialstatus i en eventuell politisk løsning i Syria. Foto: AP / NTB scanpix.

Enhver enighet mellom kurdere og det syriske regimet må anerkjenne SDF-krigernes bidrag i kampen mot IS, sier en leder i den kurdiskdominerte opprørsalliansen.

annonse

– Hvis vi skal stille oss bak en politisk løsning, må den anerkjenne SDF-krigernes spesielle status etter at de kjempet mot IS på vegne av hele menneskeheten og selv den syriske hæren, sier opprørsalliansens sjefkommandør Mazloum Kobani.

– Dette er vår røde linje, og dette kommer vi ikke til å gi etter for i forhandlingene med regimet i Damaskus, fortsetter han.

Syrian Democratic Forces (SDF) kontrollerer om lag en tredel av Syria etter å ha drevet jihadister ut av et større landområde i nordøst med støtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS.

– Vi har beskyttet det nordøstlige Syria, frigjort disse områdene, og har rett til å fortsette å beskytte denne regionen, sier Kobani, som legger til at «IS-kalifatet» i Syria vil være overvunnet innen en måned.

annonse
annonse

President Bashar al-Assads regjering har med støtte fra Russland rykket fram på bakken i kampen mot både opprørere og jihadister, og kontrollerer om lag to tredeler av Syria. De er bestemte på å også vinne kontroll over de SDF-kontrollerte områdene som utgjør resten av landet.

Men etter årevis med marginalisering er kurderne lystne på å beholde en del av det selvstyret de har vunnet i løpet av den åtteårige borgerkrigen i Syria.

– Regimet fortsetter å tro at de kan gå tilbake til slik det var før 2011. De håper fortsatt på at militæret skal kunne ta kontroll over hele landet. Men de trenger å forstå at det ikke er mulig, sier Kobani.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.