Donald Trumps tidligere rådgiver Roger Stone siktes for sin rolle i hackingen av Demokratenes eposter. Fredag ble han pågrepet, men senere løslatt mot kausjon.
Ifølge CNN ble Stone pågrepet da FBI-etterforskere gjennomførte en razzia i boligen hans i Fort Lauderdale i Florida ved 6-tiden lokal tid fredag.
Samtidig med pågripelsen offentliggjorde spesialetterforsker Robert Muellers kontor den formelle siktelsen mot Stone, som ble framstilt for varetektsfengsling kort tid etter.
Siktelsen består i alt av sju punkter – fem om falsk forklaring, ett om å ha forsøkt å påvirke et vitne, og ett om at han har motarbeidet rettsvesenet. Sentralt står Stones samarbeid med WikiLeaks, anonymisert som «Organisasjon 1» i rettsdokumentene.
Fredag ettermiddag meldte CNN at Stone ville bli løslatt fra varetekt etter å ha betalt 250.000 dollar, eller om lag 2,14 millioner norske kroner i kausjon.
Stone forlot offisielt Trumps valgkampteam i august 2015. Ifølge siktelsen var han imidlertid flere ganger i kontakt med høytstående Trump-medarbeidere under valgkampinnspurten i 2016.
Blant annet snakket han med dem om WikiLeaks og «informasjon som kunne være skadelig for Clinton-kampanjen». Kort tid etter begynte organisasjonen å publisere lekkede eposter fra Demokratenes epostservere.
Etter at WikiLeaks begynte å publisere lekkasjene, skal Stone ha mottatt en melding fra en Trump-medarbeider der det sto «bra jobbet». Denne personen var underlagt et «høytstående medlem av Trumps valgkampteam», og denne høytstående personen var ifølge CNN Steve Bannon.
Den amerikanske TV-kanalen viser til at ordlyden i siktelsen er i tråd med meldingene som ble utvekslet mellom Stone, Bannon og sistnevntes rådgiver Matthew Boyle, som ble publisert av New York Times i november i fjor.
Både offentlig og overfor Kongressen har Stone hevdet at han ikke visste hva WikiLeaks kom til å publisere. Denne angivelige løgnen danner deler av grunnlaget for punktene om falsk forklaring.
Amerikansk etterretning mener Russland sto bak tyveriet av eposter fra Demokratenes epostservere under valgkampen i 2016. Stone anklages ikke spesifikt for å ha samarbeidet med Russland.
66-åringen har vært en langvarig alliert av den amerikanske presidenten. Forholdet mellom de to går helt tilbake til da Stone var lobbyist for Trumps kasinovirksomhet på 1990-tallet. Stone har også vært rådgiver for andre presidenter, deriblant Richard Nixon og Ronald Reagan.
Stone er langt fra den første personen med tilknytning til Trump som har blitt siktet av spesialetterforsker Robert Mueller. Tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har erkjent å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland i ukene før Trump ble innsatt som president.
Tidligere valgkampsjef Paul Manafort er dømt for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for å ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto. Trumps tidligere advokat Michael Cohen har inngått en avtale med Mueller og har i en annen sak blitt dømt til tre års fengsel.
Trump har hele tiden nektet for å ha samarbeidet med Russland, og han har kalt Mueller-granskningen en «heksejakt». I november i fjor ble det bekreftet at han hadde gitt skriftlige svar på spørsmål fra Mueller om Russlands antatte valginnblanding.