Den franske regjeringen har bestemt seg for å beskytte sin grense mot Belgia, melder det danske telegrambyrået Ritzau, som blant annet blir gjengitt i den danske Landbrugs Avisen. Det er også reist et gjerde for å beskytte landet – mot villsvin.
Frankrikes hær vil hjelpe jegere å finne og skyte villsvin ved Frankrikes grense med Belgia, skriver avisen. På den belgiske siden er det registrert villsvin smittet med afrikansk svinepest, og Frankrike frykter at syke villsvin vil krysse grensen. Det kan øke risikoen for at griser i Frankrike blir smittet.
Frankrike vil også bygge et grensegjerde som er en og en halv meter høyt for å holde belgisk villsvin ute. Gjerdet vil være 100 kilometer langt, skriver Landbrugs Avisen. Det franske landbruksdepartementet sier at Belgia også vil bygge et villsvingjerde.
Afrikansk svinepest infiserer ikke mennesker, men sykdommen er dødelig blant griser. Svin kan smitte hverandre, men eksperter sier at infeksjonen også kan overføres fra andre kilder, blant annet gjennom matavfall eller menneskeklær. Det er ingen vaksine mot infeksjonen.
Tilbake i september ble det registrert et villsvin i Belgia med afrikansk svinepest. I januar ble det funnet et annet mindre enn en kilometer fra grensen til Frankrike.
Dette har ført til at de franske myndighetene iverksetter tiltak, og her kommer hæren inn i bildet, sier den franske landbruksministeren Didier Guillaume, ifølge Landbrugs Avisen. «Vi har mobilisert jegere og får logistisk hjelp fra hæren for å utrydde villsvin i en «hvit sone», sier han».
Denne sonen, som er 78 kvadratkilometer, ligger ved siden av grensen, og ifølge ministeren må mellom 500 og 600 villsvin skytes. Det forventes å ta mellom to og tre uker.
En talsmann for hæren sier til Ritzau at soldatene ikke skal skyte villsvin. Det skal jegerne gjøre. Men soldatene legger feller og finner dyrene som jegerne kan avlive.
I tillegg planlegger Danmark også å bygge et villsvingjerde langs grensen til Tyskland i Sørjylland. Det forventes at det er klart til høsten, skriver Landbrugs Avisen.