Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Trolig fortsetter eks-partileder Knut Arild Hareide som gruppeleder for KrF på Stortinget.

Hareide ville verken fortsette som partileder eller bli statsråd da KrF ble en del av den borgerlige regjeringen. Han ønsket som kjent at KrF heller skulle forsøke å komme i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Men ifølge Aftenposten skal Hareide være innstilt av valgkomiteen til å fortsette som parlamentarisk leder. Hareide får støtte av fungerende partileder Olaug Bollestad.

annonse

– Jeg synes godt Knut Arild Hareide kan betjene den jobben, sier Bollestad til avisen.

Men det er samtidig kjent at enkelte er i tvil. En av dem er partiveteran Geir Toskedal, som er fast møtende vararepresentant for nyutnevnt landbruks- og matminister Bollestad. Han forklarte onsdag at det hele var et spørsmål om entusiasme og engasjement.

Hareide selv har vært tilbakeholden, og på spørsmål fra NTB under landskonferansen svarte Hareide følgende om han var åpen for å fortsette som parlamentarisk leder:

– Jeg har hele tiden sagt at jeg ønsker gjøre en jobb for KrF. Det er opp til KrFs stortingsgruppe å gjøre den typen valg, og jeg ønsker ikke å kommentere det før den type valg er gjort. Det riktige for meg er at vi tar en runde i stortingsgruppen først, sier Hareide.

annonse

Ifølge Aftenposten vil valget av parlamentarisk leder komme enten i løpet av partiets landskonferanse på Gardermoen eller i Stortinget mandag.

Eks-partileder Knut Arild Hareide (KrF) partiet må få tid til å samle seg, og men mener partiets politikk vil bygge partiet videre.

Hareide, som gikk av som partileder etter at KrF tok plass i den borgerlige regjeringen, var tydelig da han talte om retningsvalget han selv satt i gang under landskonferansen lørdag.

– Det har vært en krevende tid – spesielt for dere som har stått i det lokalt og regionalt. Men så ble det en beslutning som ikke ble tatt på et bakrom, men av partiet, sa Hareide da talte, mens han la til at prosessen har vært både åpen, ærlig og demokratisk.

I likhet med fungerende partileder Bollestad la ikke Hareide skjul på at partiet må samle seg om politikken, noe også nestleder Kjell Ingolf Ropstad og Krfs nye utviklingsminister Dag Inge UIstein poengterte i sine innledninger.

annonse
– Må få tid

Men i forkant av fylkes- og kommunevalget til høsten, mener Hareide tid, tålmodighet og politisk engasjement blir viktig.

– Det er naturlig at vi må ta oss tid til å få til en samling. Jeg tror og at det er lov å være begeistret og kjenne på blandede følelser. Det er naturlig. Men det som bringer oss sammen, er det politiske engasjementet. Men vi må ha respekt for at enkelte trenger tid, sier Hareide til NTB.

Hareide trekker også fram betydningen av å vise dem som har fått ansvaret fra KrFs side, tid og tålmodighet. Ifølge Hareide må det gis rom for at de kan få levere og vise at partiet har dratt politikken mot sentrum.

Fortsatt splittelse

Men partiet bærer fortsatt preg av splittelse, der flere ifølge VG sliter med egen entusiasme for en regjering der også Fremskrittspartiet er med.

– Jeg må nok jobbe litt med å finne entusiasmen for KrF som regjeringsparti. Det blir ikke lett å samle partiet igjen. Jeg er glad det ikke er min jobb, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF til avisen.

I tillegg mener både leder i Hedmark KrF Oluf Maurud og fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland KrF, tror også det kan bli en utfordring å samle partiet.

Men Noresjø tror samtidig det er mulig, og sier til avisen at partiet må la det gå litt tid og sette seg som et regjeringsparti.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon