Universitetet i Oslo på Blindern. Foto: NTB Scanpix

Studentene og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond er det siste året blitt mest kjent for sin kamp for å «avkolonialisere akademia», inspirert av studentaktivister fra Sør-Afrika, USA og Storbritannia.

annonse

Som Universitas skriver har de også møtt motstand .Det siste året har debatten om avkolonisering av akademia skapt splid mellom SAIH og andre avkoloniseringstilhengere på den ene siden, og en rekke personer, blant dem professorene Jens Saugstad og Kristian Gundersen.

Likevel var det bare  tre som stemte for å avvikle ordningen i sin helhet. Resten av representantene stemte for å la ordningen være slik den er.

Den såkalte SAIH-tieren er en valgfri donasjon på 40 kroner til Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH), som per i dag er en del av semesteravgiften. Pengene SAIH får inn fra studentene går til studentbasert hjelpearbeid i hele verden, skriver Universitas.

Snorre Andvord Sandberg fra Liberal liste var en av de tre som stemte for å avvikle ordningen helt. I sitt innlegg mente han at dersom det virkelig er en frivillig sum, kan man gå inn på SAIH sine nettsider og donere der.

–⁠ Vi vil fjerne dette. Det er en grunn til at de 40 kronene står på semesteravgiften, og jeg vil gå så langt i si at det er en form for sosial kontroll. Det bør ikke stå der, sa Sandberg i sitt innlegg ifølge studentavisen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.