Japans statsminister Shinzo Abe. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Japans statsminister Shinzo Abe sier tiden nå er inne for å møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un og gjenopprette diplomatiske bånd mellom de gamle fiendene.

– Jeg vil handle resolutt og aldri gå glipp av å gripe enhver mulighet til å rydde felles mistro av veien, og jeg skal personlig stå ansikt til ansikt overfor formann Kim Jong-un for å løse Nord-Koreas atom- og missilsaker, så vel som bortføringssaken, sa Abe i en tale i nasjonalforsamlingen mandag.

Abe oppga ikke noe tidsskjema for et mulig møte med Nord-Koreas leder. Uttalelsen kom idet Kim forbereder et toppmøte nummer to med USAs president Donald Trump – et møte som trolig vil finne sted i slutten av februar.

annonse

– Mitt mål er å normalisere diplomatiske bånd ved å gjøre opp med den ulykksalige fortiden, sa Abe, som brukte en japansk diplomatisk eufemisme da han henviste til konsekvensene av Japans handlinger under koloniseringen av Koreahalvøya før og under andre verdenskrig.

Abes forsonende budskap mandag står i skarp kontrast med uttalelser han kom med for ett år siden da han lovet å «tvinge Nord-Korea til å endre sin politikk».

Abe har lenge forsøkt å finne en løsning på striden om nordkoreanske agenter som bortførte japanske statsborgere under den kalde krigen for å trene dem opp til å bli spioner. I 2002 løslot Nord-Korea fem overlevende, og uttalte at åtte andre japanere er døde.

annonse

Nordkoreanske myndigheter har så langt ikke kommet med noen uttalelser om et mulig møte med Abe.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse