Juryen skal avgjøre om Eirik Jensen (med ryggen til) er skyldig i medvirkning til innførsel av store mengder hasj i samarbeid med Gjermund Cappelen, og i korrupsjon. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Eirik Jensens ankesak er langt fra over etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett besluttet å tilsidesette juryens kjennelse. Neste runde er i Høyesterett.

Ankeutvalget i Norges øverste domstol skal nemlig ta stilling til hvorvidt de skal avvise eller gi medhold i Jensens anke over fagdommernes tilsidesettelse av kjennelsen fra juryen i Borgarting lagmannsrett.

I et dramatisk foreløpig klimaks i den historiske ankesaken ble Jensen mandag kjent skyldig av juryen i grov korrupsjon, men frifunnet for medvirkning til innførsel av narkotika. Fagdommerne mente på sin side at ekspolitimannen utvilsomt var skyldig også etter sistnevnte punkt, og ga ordre om at saken skulle behandles på nytt med nye dommere.

Dersom Høyesterett beslutter å avvise anken fra Jensen og hans forsvarer John Christian Elden, er det nettopp dette som skjer.

– 2020

En eventuell ny behandling av saken vil skje etter den nye ordningen med utvidet meddomsrett. Det innebærer at det ikke er en jury, men et panel bestående av to fagdommere og fem meddommere, som skal ta stilling til skyldspørsmålet.

I motsetning til juryen, som ikke gir begrunnelse, vil denne lagretten komme med en tydelig redegjørelse der de viser hvordan de har vurdert bevisene og hvorfor de har landet på den avgjørelsen de har gjort.

Før den tid skal imidlertid påtalemyndighet og forsvarere forberede seg på en ny runde i retten, noe som kan ta tid.VGs krimekspert Øystein Milli tror en ny runde i lagmannsretten ikke vil finne sted før tidligst i 2020.

I tillegg vil selve rettssaken ta tid. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett, som altså mandag endte med at juryens kjennelse ble tilsidesatt, startet 28. august i fjor. Saken i tingretten, der Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet, varte fra 9. januar 2017 til 23. mai samme år.

Jurykjennelse kan bli stående

Fører Elden og Jensens anke fram, innebærer det at Høyesterett mener fagdommerne gjorde noe feil da de tilsidesatte juryens beslutning.

Hvis Høyesterett slår fast at lagmannsretten ikke hadde grunnlag for tilsidesettelsen, må lagmannsretten godta juryens opprinnelige beslutning. I så fall må de utmåle straff ut ifra den.

Maksimumsstraffen for grov korrupsjon er 10 års fengsel, men flere eksperter spør seg om hvorvidt Jensens sak kvalifiserer til dette gitt at juryen frifant ham for medvirkning til narkotikasmugling.

– Eventuelt avtalt hensikt om korrupsjonshandlinger knyttet til narkotikainnførsel ville vært med på å få opp straffenivået. Kan man ikke trekke inn noe forbundet med dette, rakner noe av korrupsjonsforholdets karakter, slik at man også ville havnet veldig langt nede på straffbarheten, sier jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til NTB.

Ny anke

Dersom Høyesterett gir Jensen medhold i anken over tilsidesettelsen av juryens kjennelse, og jurynes beslutning blir stående, kan han og Elden i teorien anke også dette til Høyesterett.

Jensen, som hele veien har framholdt at han er uskyldig, kan imidlertid ikke bli frifunnet av Høyesterett. De tar ikke stilling til skyldspørsmålet.

Utfallet av Jensens sak kan også ha noe å si for Gjermund Cappelen, som i tingretten fikk seks års strafferabatt for å ha tilstått og bidratt til at Jensen ble dømt. Hasjsmugleren fra Bærum har erkjent skyld, men har anket straffutmålingen.

 

Eirik Jensen var frifunnet for omfattende hasjsmugling med Gjermund Cappelen i halvannen time. Da slo fagdommerne fast at juryen tok feil.

– Jeg syntes det egentlig er, for å si det på enkelt norsk, å spytte på juryen, det lagmannsretten nå har gjort, uttalte en resignert og skuffet Eirik Jensen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett hadde satt juryens kjennelse til side.

Fagdommernes beslutning om å sette til side juryens delvise frifinnelse av Eirik Jensen ble anket på stedet. Nå må Høyesterett bestemme hvem som har rett.

-Utvilsomt skyldig

Etter seks dager med drøftinger kom de ti jurymedlemmene til at Spesialenhetens beviser for at Eirik Jensen i årevis hadde bistått Gjermund Cappelen i storstilt hasjsmugling ikke holdt.

Juryen mente Jensen nok hadde gjort seg skyldig i grov korrupsjon gjennom sin kontakt med Cappelen, men at han skal dømmes for narkotikainnførsel var ikke de ti lagrettemedlemmene enige i.

Under intens spenning ble kjennelsen lest opp i retten mandag ettermiddag. De tre fagdommerne, Kristel Heyerdahl, Jørgen Brunsvig og Steingrim Bull trakk seg tilbake, men etter snaut halvannen time konkluderte de tre enstemmig med at juryen hadde tatt feil.

– Lagmannsretten finner det utvilsomt at tiltalte er skyldig etter tiltalen post 1, sa Heyerdahl og satte hele juryens beslutning til side.

– Hele saken skal derfor behandles på nytt med nye dommere, sa Heyerdahl – fem måneder etter at hun satte retten første gang da ankebehandlingen startet i slutten av august.

En fortumlet Jensen fikk spørsmål om han forsto fagdommernes beslutning.

– Egentlig ikke, men ja, svarte han.

Takknemlige

– Dette er en lidelse for både Eirik Jensen og oss som har forsvart ham. Jeg mener dommerne burde ha holdt seg for gode til dette, sier advokat John Christian Elden til NTB.

Etterpå, da de hadde drøftet de praktiske sidene av tilsidesettelsen, takket Heyerdahl av juryen.

– Jeg vil takke lagretten for det ekstraordinært store arbeidet. Vi er takknemlige for det dere har gjort, sa lagmannen til en svært alvorlig jury som har brukt nesten et halvt år på å danne seg en mening om saken.

Ankesaken til Jensen har vært den aller siste saken som går for norsk rettsvesen med en jury. I fjor ble hele ordningen avviklet, men saker som lå igjen i systemet skulle fremdeles dømmes etter den gamle ordningen.

Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, anket tilsidesettelsen til Høyesterett på stedet. Får han medhold blir frifinnelsen igjen gyldig og Jensen skal bare dømmes for grov korrupsjon.

Hvis ikke anken fører fram blir det nok en full behandling i lagmannsretten, men denne gang med en utvidet meddomsrett og ingen jury.

Sjokkert Jensen

–Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. De gjorde det samvittighetsfullt. Det har du sett på tidsbruken. At det blir en tilsidesettelse er helt uforståelig for meg, med det prinsippet i bunnen. Da er det klart at jeg reagerer, sa en tydelig bitter Jensen etter at rettsmøtet var hevet.

Det samme ga forsvareren uttrykk for.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig, var Eldens umiddelbare kommentar etter at juryens kjennelse ble satt til side av fagdommerne i Borgarting lagmannsrett mandag.

– Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, sa han.

Eirik Jensen var meget resignert da han møtte pressen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eirik Jensen var meget skuffet da han møtte pressekorpset etter at fagdommerne hadde satt juryens kjennelse til siden.

– Det skulle jo gås en runde på korrupsjonsbiten i morgen, men det fikk vi jo ikke anledning til. Jeg syntes det egentlig på en måte er å, for å si det på enkelt norsk, spytte på juryen, det lagmannsretten nå har gjort, uttalte en resignert og skuffet Eirik Jensen til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett hadde satt juryens kjennelse til side.

Tung periode

– Hva skal man si? Jeg er jo skuffet, selvfølgelig. Dette har blitt en prestisjesak, og det er ikke jeg som har gjort den til det, sa Jensen, før han svarte følgende på spørsmål om hva han mente med at det hadde blitt en prestisjesak:

– Jeg våger den påstanden. Dere får reflektere.

– Nå blir det ytterligere en tung periode, og å prøve å forberede seg mentalt og være klar til en runde til, det vet jeg ikke hvordan går, fortsatte Jensen.

Samvittighetsfull jury

På spørsmål om dette var det verste resultatet for Jensen, svarte han kort:

– Ja, selvfølgelig.

Han utdypet:

– Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. De gjorde det samvittighetsfullt. Det har du sett på tidsbruken. At det blir en tilsidesettelse er helt uforståelig for meg, med det prinsippet i bunnen. Da er det klart at jeg reagerer.

Anker til Høyesterett

Da retten ble satt igjen, erklærte forsvareren hans, advokat John Christian Elden at beslutningen om å sette juryens kjennelse til side vil bli anket til Høyesterett. Han akter å bruke ankefristen på to uker til å begrunne anken.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig, var Eldens umiddelbare kommentar etter at juryens kjennelse ble satt til side av fagdommerne i Borgarting lagmannsrett mandag.

– Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, sa han.

Sjokkert Jensen

Forsvarsadvokaten sa at Jensen ble overrasket, selv om alle muligheter har vært diskutert. Jensen forlot rettssalen i Oslo tinghus umiddelbart etter at dommerne tok pause for å vurdere videre framdrift i saken. Det gjenstår fortsatt for partene å vurdere straffeutmålingen for Gjermund Cappelens del.

Da Jensen kom inn i salen igjen, var han tydelig preget av dramatikken. Han så rett fram, snakket ikke med noen og reagerte ikke på tiltale.

Eirik Jensen anker avgjørelsen fra fagdommerne i Borgarting lagmannsrett, som bestemte at saken mot ham skulle behandles på nytt.

Mandag ble Jensen først kjent skyldig av lagmannsrettens jury i grov korrupsjon, men ikke skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika. En drøy time senere besluttet fagdommerne å sette juryens avgjørelse til side.

Dermed ligger det an til ny rettssak, med mindre Jensen vinner fram med sin anke i Høyesterett. Høyesterett skal vurdere om avgjørelsen i lagmannsretten er ugyldig eller ikke.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig, sa Elden etter at fagdommerne hadde kommet med sin beslutning.

– Dette er en lite verdig sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

Lettet

Jensen var i utgangspunktet lettet over juryens konklusjon.

– Han var lettet for å bli frifunnet for narkotikaforholdene, som var det mest alvorlige i denne saken, men han var naturligvis ikke fornøyd med å bli dømt for å eventuelt ha mottatt en ytelse i form av å få pusset opp badet, sier Elden.

Han omtaler avgjørelsen som «veldig spesiell».

– Dette er en ren bevisvurderingssak, hvor det ikke er juridiske spørsmål det baserer seg på, men hvor juryen er plukket ut for å foreta den bevisvurderingen. Det å sette avgjørelsen til side, er en mulighet fagdommerne har i særlige tilfeller, vi mener det ikke skulle vært benyttet her, sier Elden.

– Underlig seanse

Jensen-saken var den siste saken i norsk rettsvesen med jury, etter at ordningen ble vedtatt avskaffet.

– Det har vært en underlig seanse, når man har brukt så lang tid på at lagretten skal treffe en avgjørelse. Juryen har hatt en samvittighetsfull drøftelse, dag etter dag, i samsvar med hva de ble rettsbelært om og bedt om å gjøre. Så kommer de tilbake, gjør jobben sin, og så får beskjed om «sorry, men den jobben dere har gjort var helt unødvendig, fordi vi mener noe annet», sier Elden.

Han sier at hans klient er skuffet.

– Det er klart han er svært skuffet over avgjørelsen fra fagdommerne, det hadde han ikke sett komme. Særlig ut fra rettsbelæringen, som i stor grad var enig med ham i hva som ikke var ført som beviser i saken, sier han.

Aktor Jan Egil Presthus sier at en ny beramming av Jensen-saken gjerne må skje så fort som mulig for Spesialenhetens del.

Aktor Jan Egil Presthus. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi er godt fornøyd med at fagdommerne traff en beslutning om å sette juryens kjennelse til side. Det betyr at de er enige i vårt syn på saken og den argumentasjonen som har vært fremført i retten, sier Presthus, som også leder Spesialenheten for politisaker, til NTB.

Når det gjelder juryens avgjørelse om ikke å kjenne Jensen skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika, bemerker Presthus at det ikke er kjent hvor klart dette var i juryen og at han ikke vil spekulere i det.

– Nå må vi se på hvilke erfaringer vi har gjort oss her i lagmannsretten. Så må vi se om det er noen behov eller noe som må gjøres annerledes neste gang, sier han.

Presthus sier at Spesialenheten mener at bevisene i saken er gode og at det naturlig nok er grunnen til at de valgte å fremme den for Riksadvokaten med innstilling om tiltale.

Justisministeren vil ikke kommentere Eirik Jensen-avgjørelsen før det foreligger en rettskraftig dom i saken. Riksadvokaten «tar avgjørelsen til etterretning».

Mandag ble den tidligere politimannen Eirik Jensen først kjent skyldig av lagmannsrettens jury i grov korrupsjon, men ikke skyldig i medvirkning til innførsel av narkotika. En drøy time senere besluttet fagdommerne å sette juryens avgjørelse i narkotikadelen av saken til side.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) kommer ikke til å kommentere Jensen-saken før det foreligger en rettskraftig dom i saken. Det opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

– Riksadvokaten tar avgjørelsen til etterretning, utover det henviser vi til aktoratet (Spesialenheten) for eventuelle kommentarer, opplyser kommunikasjonsrådgiver Mie Skarpaas ved Riksadvokatembetet.

Elden sier fagdommernes avgjørelse er svært overraskende

Svært overraskende, veldig spesielt og en lite verdig sorti av juryordningen, sier Eirik Jensens forsvarer, advokat John Chr. Elden.

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig. Det var Eldens umiddelbare kommentar etter at juryens kjennelse om at Jensen er uskyldig i medvirkning til import av hasj ble satt til side av fagdommerne i Borgarting lagmannsrett mandag.

– Dette er en lite verdi sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

Forsvarsadvokaten sa at Jensen ble overrasket, selv om alle muligheter har vært diskutert.

Eirik Jensens kamerat: – Jeg har ikke ord

– Selvfølgelig er jeg dødsskuffet. Jeg har ikke ord for hva som har skjedd nå, sier John Malden, kamerat og tidligere kollega av politimannen Eirik Jensen.

– Jeg var glad en stund i håp om at kjennelsen ville stå seg, men det skjedde altså ikke, sier Malden til NRK.

Jensen ble kjent ikke skyldig av juryen på narkotikadelen av tiltalen, men fagdommerne satte kjennelsen til side.

Malden fotografert i Oslo tingrett mandag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På spørsmål om han er overrasket over dette, sier Malden følgende:

– Ikke på den måten jeg begynner å kjenne rettssystemet nå, for nå har jeg ikke tiltro til det i det hele tatt.

Dette sa lagdommer Kristel Heyerdahl ord for ord da fagdommerne opphevet juryens kjennelse i saken mot Eirik Jensen:

«Lagmannsretten har truffet følgende beslutning:

Går lagrettens kjennelse ut på at tiltalte ikke er skyldig, men retten finner det utvilsomt at tiltalte er skyldig, kan retten enstemmig beslutte at saken skal behandles på nytt for andre dommere, jevnfør straffeprosesslovens paragraf 376 a første ledd. Dette er en snever unntaksregel som ivaretar hensynet til å unngå klart uriktige frifinnelser, jevnfør Rettstidende 2007, 17-23, avsnitt 19.

Lagretten har svart nei på spørsmål 1. Lagmannsretten finner det utvilsomt at tiltalte er skyldig etter tiltalen post 1 og beslutter enstemmig at saken skal behandles på ny med andre dommere, jevnfør straffeprosesslovens paragraf 376 a første ledd, første punktum.

Lagretten har svart ja på spørsmål 3 og 4. Lagmannsretten finner at post 1 i tiltalen, som er besluttet behandlet på ny, ved den nye behandlingen bør behandles sammen med post 2 i tiltalen, jevnfør straffeprosesslovens paragraf 376 a andre ledd, andre punktum.

Saken mot Eirik Jensen skal etter dette i sin helhet behandles på ny for andre dommere.

Beslutningene jevnfør straffeprosessloven (…) er enstemmige.

Eirik Jensen, forsto du denne beslutningen fra lagmannsretten?»

Jensen svarer: «Egentlig ikke, men ja».

Tidslinje i Eirik Jensen-saken

* 3. desember 2013: Politiet i Asker og Bærum setter i gang spaning på Gjermund Cappelen, som lenge har vært mistenkt for storimport av hasj.

* 18. desember: En garasje i Sørkedalsveien blir ransaket, og politiet beslaglegger 109 kilo hasj.

* 19. desember: Cappelen blir pågrepet av politiet hjemme i Bærum. Tidligere samme dag har politiet observert et møte mellom Cappelen og politimannen Eirik Jensen.

* I tre uformelle avhør i januar 2014, de såkalte Ila-samtalene, snakker Cappelen med to informantbehandlere fra Asker og Bærum politidistrikt. I samtalene trekkes Jensen inn i saken. Ifølge Cappelen har Jensen i en årrekke bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen skal ha fått 500 kroner per kilo hasj, minst 15 millioner kroner. I Oslo tingrett ble Jensen dømt for å ha mottatt penger og gaver for i alt 667.800 kroner.

* Cappelen tilstår å ha smuglet opptil 30 tonn hasj til Norge de siste 20 årene.

* 24. februar 2014: Eirik Jensen blir pågrepet i garasjen i Oslo politihus. Han blir siktet av Spesialenheten for politisaker for grov korrupsjon.

* 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt.

* 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen blir utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Cappelen siktet for grov korrupsjon.

* Oktober 2015: Cappelen og sju medhjelpere blir funnet skyldige i Asker og Bærum tingrett for oppbevaring og salg av 1,2 tonn hasj. Seks av medhjelperne blir dømt til fengsel mellom 5 og 16 år. I juni året etter blir Cappelens sønn dømt til halvannet års fengsel for heleri av 4,5 millioner kroner.

* 5. februar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelen for innførsel eller forsøk på innførsel av i alt 16,8 tonn hasj.

* 6. februar: Riksadvokaten tar ut tiltale mot Eirik Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet knyttet til innførsel av 13,9 tonn hasj.

* 9. januar 2017: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen starter i Oslo tingrett og varer fram til 23. mai. Over 6.000 dokumenter og forklaringene fra 122 vitner danner bevisgrunnlaget.

* 18. september 2017: Oslo tingrett finner begge skyldige etter tiltalen. Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel, mens Gjermund Cappelen får 15 år. Begge anket – Jensen skyldspørsmålet og Cappelen straffutmålingen.

* 28. august 2018: Ankesakene startet i Borgarting lagmannsrett. Onsdag 23. januar, etter 77 rettsdager, holdt lagdommer Kristel Heyerdahl sin rettsbelæring.

* 28. januar 2019: Juryen fant Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til hasjinnførsel. Fagdommerne satte juryens kjennelse til side. Hele straffesaken mot skal behandles på nytt med nye dommere.

* Saken er den siste i Norge der en jury skulle avgjøre skyldspørsmålet. Den nye saken vil bli ført etter ny ordning med meddomsrett.

* Etterforskningen mot Eirik Jensen er den dyreste i sitt slag noensinne. Spesialenheten for politisaker fikk ekstrabevilgninger på til sammen 17,2 millioner kroner til etterforskningen, på toppen av sitt ordinære budsjett. I tillegg har Asker og Bærum politidistrikt brukt minst 1,8 millioner kroner til etterforskningen, mens det hittil er utbetalt nærmere 11,5 millioner kroner i salær til advokater og sakkyndige.