Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Juryen mener Eirik Jensen ikke medvirket til innførsel av store mengder hasj, men har kjent ham skyldig i grov korrupsjon.

Jensen er dermed frifunnet for det alvorligste forholdet i tiltalen: Medvirkning til innførsel av flere tonn hasj gjennom en årrekke.

Juryen mener derimot at ytelsene han fikk av Gjermund Cappelen er å regne for korrupsjon, og konkluderer med at korrupsjonen er grov. I grunnlaget for spørsmålet ble det vist til at Jensen i perioden fra 2004 til 19. desember 2013 fikk kontanter og/eller bidrag til oppussing og/eller en mobiltelefon og/eller en klokke og/eller reparasjon av en klokke.

Eirik Jensen selv var veldig preget av stundens alvor da han kom inn i rettssalen som sistemann før dommerne. Han satt foroverbøyd da kjennelsen ble lest opp.

Strafferammen: Ti års fengsel

Mens Jensen sto overfor en påstand om lovens strengeste straff – 21 års fengsel – hvis han hadde blitt kjent skyldig etter hele tiltalen, er det nå en strafferamme på ti års fengsel det skal prosederes innenfor hvis kjennelsen blir stående.

Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse mandag ettermiddag, etter å ha rådslått om bevisene og spørsmålene om skyld i narkotika- og korrupsjonssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen. Det er gått seks dager siden juryen trakk seg tilbake for å finne svarene i den historiske straffesaken.

Kjennelsen kan bli opphevet

Umiddelbart etter at juryen hadde kommet med sin kjennelse, trakk de tre fagdommerne seg tilbake for å vurdere hvorvidt den skal settes til side. Trolig har de på forhånd diskutert seg imellom hvordan de skal forholde seg til forskjellige utfall.

Ved 13.30-tiden ble det opplyst at fagdommerne kommer med sin vurdering av juryens kjennelse klokken 14.

En tydelig alvorspreget Jensen gikk rett ut av salen da retten ble hevet. Sammen med kjæresten gikk han rett på bakrommet han disponerer sammen med forsvarerne sine. Ingen av aktørene ville kommentere kjennelsen.

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Les også: Rettskommentator overrasket over juryens kjennelse

Jensens tidligere sjef delvis lettet etter kjennelsen

Eirik Jensens tidligere sjef og støttespiller sier han er lettet over at den tidligere politimannen ble funnet uskyldig i medvirkning til innførsel av hasj.

Øyvind Nordgaren, Jensens nærmeste leder fra 2001 til 2011, sier til NRK at han samtidig er litt skuffet over at Jensen er kjent skyldig i grov korrupsjon.

– Det har vært en lang prosess og en lang sak i lagmannsretten med dramatikk til siste slutt. Man må ta til etterretning at juryen har svart ja til at han er skyldig i korrupsjon, sier Nordgaren.

Den pensjonerte politisjefen har vitnet både i tingretten og lagmannsretten. Han har hele tiden sagt at det er helt utenkelig at Eirik Jensen skulle vært skyldig i det han er tiltalt for.

– Jeg har støttet Jensen hele tiden som tidligere medarbeider og lederen hans og synes det er veldig viktig å støtte ham på det menneskelige planet, sier han.

Fagdommerne i rettssaken mot den tidligere politimannen Eirik Jensen vurderer fagdommernes delte kjennelse i skyldspørsmålet. Avgjørelsen kommer klokka 14.

Juryen mener Eirik Jensen ikke medvirket til innførsel av store mengder hasj, men har kjent ham skyldig i grov korrupsjon.

Jensen er dermed frifunnet for det alvorligste forholdet i tiltalen: Medvirkning til innførsel av flere tonn hasj gjennom en årrekke.

Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse mandag ettermiddag, etter å ha rådslått om bevisene og spørsmålene om skyld i narkotika- og korrupsjonssaken mot den tidligere polititoppen Eirik Jensen. Det har gått seks dager siden juryen trakk seg tilbake for å finne svarene i den historiske straffesaken.

Umiddelbart etter at juryen hadde kommet med sin kjennelse, trakk de tre fagdommerne seg tilbake for å vurdere hvorvidt den skal settes til side.

– Dette kan ta noe tid, sa lagdommer Kristel Heyerdahl før hun og kollegaene trakk seg tilbake.

Juryen har kommet til en konklusjon i skyldspørsmålet i Eirik Jensen-saken etter seks dager med drøftinger. Kjennelsen blir lest opp i retten klokken 13.

Mandag var den sjette dagen juryen i rettssaken mot den tidligere politimannen Eirik Jensen var samlet til rådslagning. Ved 10.45-tiden kom beskjeden om at juryen hadde kommet til en konklusjon etter rådslagningen for å avgjøre hvorvidt han er skyldig.

– Lagretten har nå avsluttet sin rådslagning. Forhandlingene vil fortsette ved at lagrettens kjennelse vil bli lest opp i sal 250 i Oslo tinghus. Retten settes klokken 13, opplyser Borgarting lagmannsrett.

Juryen i Borgarting lagmannsrett begynte rådslagningen onsdag ettermiddag.

Ingen begrunnelse

Juryen begrunner ikke sin konklusjon om skyld eller uskyld. Det er nødvendig med et flertall på at mist sju av de ti lagrettemedlemmene for å svare ja på skyldspørsmålene.

Juryens kjennelse er endelig og kan ikke ankes til Høyesterett.

Juryen har besvart to hovedspørsmål, om Eirik Jensen har medvirket til Cappelens hasjinnførsel og om han er skyldig i korrupsjon, og to underspørsmål som går på om de to ovennevnte forbrytelsene er grove.

Kan settes til side

Etter at juryen har svart på spørsmålene, vil de tre fagdommerne ta stilling til om de godtar lagrettens kjennelse. Dersom de gjør det, og Jensen kjennes skyldig, går rettsprosessen videre med prosedyrer om straffeutmåling. Da blir også Gjermund Cappelen en del av prosessen ettersom han bare anket straffutmålingen fra tingrettens dom i 2017.

Fire av jurymedlemmene blir med videre for å fastsette straff sammen med de tre lagdommerne Kristel Heyerdahl, Jørgen Brunsvig og Steingrim Bull.

Dersom fagdommerne derimot ikke skulle godta juryens kjennelse, vil den bli satt til side. Da vil det bli holdt en ny rettssak mot Jensen hvor hele skyldspørsmålet prøves på nytt, men med et utvidet meddomsrett bestående av to lagdommere og tre meddommere.

To hovedspørsmål

Spesialenheten for politisaker har tiltalt Eirik Jensen (61) for medvirkning til grov narkotikainnførsel og for grov korrupsjon ved å bistå Gjermund Cappelen i hans innførsel av flere tonn hasj i tiden fra 2004 til 2013. Jensen har hele tiden nektet straffskyld og forklart at Cappelen har vært hans informant.

Jensen ble i 2017 dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett. Ankesaken har vært til behandling i fem måneder i Borgarting lagmannsrett.

Ankesaken er den siste som behandles av en jury, en lagrette, i norsk historie. Ordningen ble vedtatt fjernet med virkning fra 2018, men saker som allerede var inne til ankebehandling, skulle avgjøres etter gammel ordning. Jensen-saken er den siste som ennå ikke er avgjort.

Eirik Jensen på plass i retten

Eirik Jensen er på plass i retten der juryen snart skal lese opp sin kjennelse i saken mot ham.

Eks-politimannen var tydelig alvorspreget da han ankom retten sammen med sin samboer. Han stilte seg opp for å la seg avfotografere av pressen, men uten å si noe. Deretter fortsatte han inn i rettslokalet hvor avgjørelsen skal leses opp klokka 13.

Noen minutter senere ankom Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, som sa følgende til TV 2 om klientens situasjon:

– Han har det ikke enkelt. Han har sittet i flere dager og ventet på at noen skal avgjøre hvordan resten av livet hans skal se ut.

Juryen har besvart to hovedspørsmål, om Eirik Jensen har medvirket til Gjermund Cappelens hasjinnførsel og om han er skyldig i korrupsjon, og to underspørsmål som går på om de to ovennevnte forbrytelsene er grove.

Etter seks dager med diskusjoner ble det mandag klart at juryen har kommet til en avgjørelse.

– Det er åpenbart at de har hatt mye å diskutere, sier Elden.

Tidslinje i Eirik Jensen-saken

* 3. desember 2013: Politiet i Asker og Bærum setter i gang spaning på Gjermund Cappelen, som lenge har vært mistenkt for storimport av hasj.

* 18. desember: En garasje i Sørkedalsveien blir ransaket, og politiet beslaglegger 109 kilo hasj.

* 19. desember: Cappelen blir pågrepet av politiet hjemme i Bærum. Tidligere samme dag har politiet observert et møte mellom Cappelen og politimannen Eirik Jensen.

* I tre uformelle avhør i januar 2014, de såkalte Ila-samtalene, snakker Cappelen med to informantbehandlere fra Asker og Bærum politidistrikt. I samtalene trekkes Jensen inn i saken. Ifølge Cappelen har Jensen i en årrekke bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen skal ha fått 500 kroner per kilo hasj, minst 15 millioner kroner. I Oslo tingrett ble Jensen dømt for å ha mottatt penger og gaver for i alt 667.800 kroner.

* Cappelen tilstår å ha smuglet opptil 30 tonn hasj til Norge de siste 20 årene.

* 24. februar 2014: Eirik Jensen blir pågrepet i garasjen i Oslo politihus. Han blir siktet av Spesialenheten for politisaker for grov korrupsjon.

* 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt.

* 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen blir utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Cappelen siktet for grov korrupsjon.

* Oktober 2015: Cappelen og sju medhjelpere blir funnet skyldige i Asker og Bærum tingrett for oppbevaring og salg av 1,2 tonn hasj. Seks av medhjelperne blir dømt til fengsel mellom 5 og 16 år. I juni året etter blir Cappelens sønn dømt til halvannet års fengsel for heleri av 4,5 millioner kroner.

* 5. februar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelen for innførsel eller forsøk på innførsel av i alt 16,8 tonn hasj.

* 6. februar: Riksadvokaten tar ut tiltale mot Eirik Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet knyttet til innførsel av 13,9 tonn hasj.

* 9. januar 2017: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen starter i Oslo tingrett og varer fram til 23. mai. Over 6.000 dokumenter og forklaringene fra 122 vitner danner bevisgrunnlaget.

* 18. september 2017: Oslo tingrett finner begge skyldige etter tiltalen. Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel, mens Gjermund Cappelen får 15 år. Begge anket – Jensen skyldspørsmålet og Cappelen straffutmålingen.

* 28. august 2018: Ankesakene startet i Borgarting lagmannsrett. Onsdag 23. januar, etter 77 rettsdager, holdt lagdommer Kristel Heyerdahl sin rettsbelæring.

* 28. januar 2019: Juryen fant Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til hasjinnførsel.

* Saken er den siste i Norge der en jury skal avgjøre skyldspørsmålet.

* Etterforskningen mot Eirik Jensen er også den dyreste i sitt slag noensinne. Spesialenheten for politisaker fikk ekstrabevilgninger på til sammen 17,2 millioner kroner til etterforskningen, på toppen av sitt ordinære budsjett. I tillegg har Asker og Bærum politidistrikt brukt minst 1,8 millioner kroner til etterforskningen, mens det hittil er utbetalt nærmere 11,5 millioner kroner i salær til advokater og sakkyndige.