EU-kommisær Marianne Thyssen. Foto: REUTERS/Yves Herman
annonse
annonse

EU, ved den ikke-folkevalgte Europakommisjonen, har initiert en prosess som kan medføre at det blir innført sanksjoner mot Østerrike, etter at det sentraleuropeiske alpelandet innførte endringer i trygd til barn som bor utenfor landets grenser.

Østerrike har innført en reform av sitt trygdesystem, som vil innebære at trygdene til barn som er bosatt utenfor alpelandets grenser blir tilpasset levekostnadene i l landet der de bor. Le Figaro rapporterer at EU-kommisjonen nå har igangsatt en prosedyre for å overkjøre regjeringen i Wien. 

EUs kommisær for sosiale affærer, Marianne Thyssen, annonserte prosedyrene mot Østerrike ved en pressekonferanse, der hun uttrykte seg sterkt kritisk til Østerrikes konservative regjering. Ifølge Thyssen skal man ikke ha «annenrangs barn» i EU. 

annonse

Identiske bidrag

EUs forsøk på å overprøve Østerrikes reformer kan lede til tøffe sanksjoner.

– Når mobile arbeidere bidrar til velferdssystemet på samme måte som de lokale arbeiderne, må de motta identiske bidrag, selv om barna deres bor i utlandet, insisterte eurokraten.

annonse

Reformen vil ha en effekt på trygdene som utbetales til om lag 150 000 barn av utenlandske EU-migranter i Østerrike, fremst rumenere. Videre vil den spare østerrikske skattebetalere for 100 millioner euro per år.

Uaktuelt

Det er ikke første gang EU-kommisjonen setter en stopper for kutt i stønader til barn i utlandet. Også den norske regjeringen ønsket å justere barnetrygd og kontantstøtte etter kostnadsnivået i de ulike landene der barna bor. Kommisjonen gjorde det da klart at dette var uaktuelt. 

– Dette er ikke mulig med dagens regelverk, og EU-kommisjonen har ingen intensjoner om å endre dette, sa EU-kommissær Marianne Thyssen til VG i januar 2017.

Mangel på demokrati

EU-kommisjonen er EUs utøvende maktorgan, til tross for at den består av byråkrater, og ikke folkevalgte politikere. Politikerne i EU-parlamentet kan ikke selv foreslå nye lover, og tar kun stilling til forslag som legges av kommisjonen, noe som står i sterk kontrast til den representative parlamentarismen i lands om Østerrike og Norge.

Mens de folkevalgte parlamentene rundt omkring i de europeiske nasjonalstatene spiller en helt avgjørende rolle i landenes styre og stell, anses Europaparlamentet være den EU-institusjonen med minst makt over den førte politikken i unionen.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon