Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere er frustrert over manglende ressurser og beskriver situasjonen som alvorlig.

– Jeg fikk streng beskjed fra politimesteren om at bemanningen ikke måtte offentliggjøres, hverken til pressen eller andre, skriver den pensjonerte politimannen Jørn Nilsen hos Politiforum.

Han forteller at det kunne være netter der det kun møtte en nattevakt på jobb i Kragerø by. En gang fikk eneste oppmøtte ordre om å kjøre til Skien, og bli med som tredjemann på en av patruljene der.

– Dette betydde igjen at Kragerø og Drangedal var totalt uten politidekning disse nettene, skriver den tidligere politimannen.

– Det er tre instanser som er å klandre for tingenes tilstand: Stortinget, regjeringen og Politidirektoratet, med politidirektøren i spissen. Det er politidirektøren og justisministeren, med sine åpenbart kunnskapsløse og virkelighetsfjerne rådgivere, samt muligens Stortingets justiskomite, som til syvende og sist er å klandre.

Vet du noe om denne saken? tips@resett.no

Bladet fra munnen

Han er ikke den eneste. En annen som tar bladet rett fra munnen er Per Fronth,  tidligere hovedverneombud i Sør-Øst politidistrikt.

– Kvalitetsproduktet «Nærpolitireformen» har vist seg å være så arbeids-, kostnads- og mannskapskrevende at tilførselen av ansatte ikke har vært tilstrekkelig. Heller ikke den økonomiske satsningen har vært tilstrekkelig. Det har vært «tidenes satsning på politiet», men det er ikke tilstrekkelig i forhold til den omfattende kvaliteten man har bestilt, 

Les også: Oslo-politiet mangler gode og erfarne etterforskere

Han mener det er et problem at politiet har fått flere krav på seg, uten økt bemanning. Han har imidlertid et forslag til løsning:

‒ Neste gang du opplever at saken din blir henlagt, kravet ditt ikke blir behandlet innenfor fristen, det ikke kommer noen politipatrulje, han som slo til deg fikk en kraftig strafferabatt…så ringer du til en politiker som sitter i regjering!

– Det er de som har ansvaret.

Frustrert

Også Bjørn Drugligmo, hovedverneombud i Sør-Øst politidistrikti er frustrert.

– Det kan ikke være slik at politidirektører, politimestere og administrasjonssjefer skal måtte be på sine knær om nok penger for å gjennomføre denne reformen. Enten så tilfører landets regjering og storting nok midler til politiet slik at denne reformen kan gjennomføres på en god måte eller så kan hele opplegget skrinlegges, skriver han hos Politiforum.