Rettskommentator Inge D. Hanssen har full forståelse for at Eirik Jensen er skuffet etter at fagdommerne satte juryens kjennelse til side.
– Jeg er overrasket. Jeg trodde de ville respektert bevisvurderingen. Jensen har all grunn til å være skuffet, sa Hanssen til TV 2 noen minutter etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett satte juryens kjennelse i Jensen-saken til side.
– Juryen har sittet sammen, først fem måneder i retten, så seks dager. De har vurdert og snudd på hver stein. Jeg er overrasket over at fagdommerne setter kjennelsen til side. De vurderer bevisene helt annerledes enn juryen, fortsatte Hanssen.
Fagdommernes avgjørelse betyr at hele straffesaken mot Eirik Jensen skal behandles på nytt, med nye dommere.
Rettskommentator Inge D. Hanssen er overrasket over at juryen svarte forskjellig på om Eirik Jensen er skyldig i de to tiltalepunktene i saken mot ham.
Juryen kom fram til at Jensen er skyldig i grov korrupsjon, men at han ikke er skyldig i medvirkning til innføring av hasj.
– Jeg er overrasket. Jeg hadde ventet ja på begge spørsmålene eller nei på begge, sier Hanssen til TV 2.
Han stiller spørsmål ved hva Jensen skulle la seg korrumpere for, hvis det ikke var for narkotikainnførselen.
– Dette er overraskende for meg, for etter min oppfatning henger dette sammen. Ifølge tiltalen skulle han ha hjulpet til med hasjsmugling mot betaling. Nå er det bare det ene igjen, da mener jeg det er litt dårlig sammenheng i juryens svar, sier Hanssen.
Juryens avgjørelse skal nå vurderes av fagdommerne, som enten kan velge å sette den til side eller ta den til følge.
Politiforsker: Konsekvenser for politiet uavhengig av utfallet
Alt som er kommet fram i Jensen-saken, får konsekvenser for politiet, uansett endelig utfall av rettssaken, mener forsker Paul Larsson ved Politihøgskolen.
– De langsiktige konsekvensene for hvordan politiet jobber ville bli de samme uansett, sier politiforskeren til NTB etter at det ble klart at juryen har kjent den tidligere politimannen Eirik Jensen skyldig i korrupsjon, men de fant det ikke bevist at han medvirket til smugling av hasj. Det er fortsatt opp til fagdommerne om denne kjennelsen blir stående.
Paul Larsson påpeker at det er mange ubesvarte spørsmål etter rettssaken, og mange ting som har kommet opp. Politiet må ta dette seriøst, sier han.
– Et umiddelbart grep kunne være å sette ned en gruppe som begynte å jobbe med disse problemstillingene på nytt igjen. Politimetodene det er snakk om her, har vært oppe flere ganger, men det er fortsatt en del man kan gjøre, sier han.
Dette ble en ny spiker i juryens likkiste. Det er nesten umulig å forstå at juryen greier å forene disse to konklusjonene, sier forsker Lars-Jonas Nygard.
– Det er derfor dommerne har satt kjennelsen til side, at lagretten kunne finne ham skyldig i korrupsjon, men ikke innførsel. Hva skal han ha fått pengene for da? sier forskeren som i mange år har kjempet for en opphevelse av juryordningen.
Lars-Jonas Nygard sier det er nok at én eller to stykker i juryen har kommet fram til denne konklusjonen.
– Sånn er jurysystemet. Når man da legger til at det ikke gis noen begrunnelse, så ser man hvor komplisert dette egentlig er, sier den tidligere lagdommeren.
Samtidig karakteriserer Nygard tilsidesettelsen som et drama.
– Det er ikke ofte fagdommerne setter en frifinnende kjennelse til side. Da skal de finne det enstemmig utvilsomt at tiltalte er skyldig. Man kan jo også tenke seg fagdommernes dilemma her når man ser på den økonomisk siden av dette.
Han skisserer at det langt fra er sikkert at bevisførselen blir den samme i neste rettsrunde.
Partene må legge opp saken med sikte på å overbevise to fagdommere og fem lekdommere som sitter sammen i retten hele tiden. Det blir en helt annen strategi enn å henvende seg til ti lekdommere i lagretten.
– Det skal bli spennende å se hvordan partene legger opp bevisførselen i den nye runden. Jeg tror de kommer til å kutte vesentlig ned på materialet.
Lederen for Politiets Fellesforbund synes det er svært uheldig at det fortsatt ikke er noen avklaring i Jensen-saken, men forbundet har tillit til rettsvesenet.
– Vi hadde ønsket at det forelå en kjennelse i dag slik at vi kunne ha tenkt fremover, sett på de erfaringene som er gjort og jobbet med dem. Når det er sagt, så har vi tillit til rettssystemet og domstolene, sier lederen for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, til NTB.
Bolstad sier at saken gjør noe med etaten og samhandlingen.
– Det viktigste verktøyet for norsk politi når det gjelder å bekjempe kriminalitet for å løse samfunnsoppdraget, er tilliten i befolkningen. I den forstand er dette også alvorlig, sier han.
Han kaller saken mot Eirik Jensen for sannsynligvis den mest alvorlige tiltalen mot noen i politietaten siden 2. verdenskrig.
– Den har pågått i lang tid og vært en stor belastning både for de involverte og for etaten, bemerker forbundslederen.