Journalist Hege Ulstein fra Dagsavisen mottar NTBs språkpris for 2010 Foto: Berit Roald / Scanpix
Del saken
 • 2.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

I debatten om kjønnslemlestelse skrev journalist og kommentator Hege Ulstein kommentaren «Dette vil du ikke lese» den 20. februar 2010. Hun skrev da blant annet:

«Omskårede kvinner har like stor glede av sex og får orgasme like ofte og hjertelig som andre kvinner. Omskjæring er ikke bare en skikk som stadfester kvinneundertrykkelse. Det er i mange tilfeller en markering av kvinnelig kraft og makt».

Da jeg i morges klokka 0828 snakket med Ulstein og presenterte meg som en mann som av og til skriver for Resett, var hun i og for seg hyggelig. Hun spurte hva det gjaldt, jeg siterte overnevnte, og vi ble enige om at jeg skulle ringe igjen klokka 1010. Da var det imidlertid ikke noe svar på telefonen hennes.

Heller ikke etter gjentatte forsøk på telefonen og opplesning av hele denne artikkelen på hennes telefonsvarer førte til at jeg fikk noe mer kontakt med Ulstein.

Med 21 felles venner på Facebook, tenkte jeg også at det ville være hyggelig å være Facebookvenn med en av de fremste medlemmene av kommentariatet, med klippekort på Dagsnytt 18. Likevel må jeg dessverre skuffe Resetts lesere med at jeg hun ikke synes veldig interessert i å ha et vennskap med meg, til tross for at jeg tidligere har skrevet for blant annet Dagsavisen, Dagbladet og Aftenposten.

Ulsteins artikkel gjorde at mange ble opprørte i 2010, og fem dager etter kom det svar på tiltale med kronikken «En liten «dert» eller kjønnslemlestelse?» i Dagsavisen. Forfatterne var forskerne Mona-Iren Hauge, PhD psykologi og Geir Borgen, cand. med, som jobbet ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Borgen og Hauge mente Ulsteins bagatelliseringer av alvorlige overgrep mot barn ikke kunne bli stående uimotsagt. I sin kronikk viser de til fem punkter hvor Resett har gjort PDFer tilgjengelige, både det originale innlegget fra Ulstein og fra forskerne. Klikk på titlene over for lenker.

I sosiale medier i dag, blant annet på Facebookveggen til Christian Aastorp, har denne artikkelen nå skapt et stort engasjement. Leserne lurer på om Ulstein mener det samme i dag, som hun mente i 2010.

Resett er det aller beste som har skjedd i det offentlige norske ordskiftet og ytringsfriheten på mange, mange år, og derfor er jeg sikker på at Helge Lurås vil akseptere et tilsvar fra Ulstein hvor hun forklarer de seksuelle nytelsene for kvinner som er kjønnslemlestet.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.4K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]