CIA-sjef Gina Haspel med FBI-direktør Christopher Wray under høringen i Senatets etterretningskomité i Washington tirsdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix
annonse

Iran innfrir fortsatt sine forpliktelser i atomavtalen til tross for at USA har trukket seg ut, sier CIA-sjef Gina Haspel.

For øyeblikket overholder iranerne JCPOA, fortalte Haspel til Senatets etterretningkomité tirsdag. Hun bruker forkortelsen på den internasjonale atomavtalen mellom Iran og stormaktene.

– Jeg tror at den nyeste informasjonen er at iranerne vurderer å ta skritt som vil redusere deres forpliktelser til JCPOA, da de forsøker å presse de europeiske landene til å realisere de økonomiske fordelene Iran håpet å få ut av avtalen, sa hun.

annonse

President Donald Trump trakk 8. mai USA fra avtalen og har siden da gjeninnført alle de økonomiske sanksjonene mot Iran.

De resterende fem signatarene til JCPOA – Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland – støtter fortsatt atomavtalen som ble framforhandlet i 2015.

Avtalen trådte i kraft året etter og gir blant annet internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har også gjentatte ganger slått fast at Iran har etterlevd sin del av avtalen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.