Forsvarer Gunhild Lærum under rettssaken mot den overgrepstiltalte 26-åringen. Mannen er tiltalt for rundt 300 nettovergrep i det som kalles norgeshistoriens største overgrepssak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Bak skjermene skydde den tiltalte i norgeshistoriens største overgrepssak ingen midler for å få seksuell kontakt med ofrene – flere hundre unge gutter.

– Når jeg ser tilbake på meg selv og den jeg var da, så ser jeg en ekstremt manipulerende person. Jeg brukte alt av virkemidler for å oppnå det jeg ønsket. Jeg var en ganske jævlig person, sa den 26 år gamle mannen da han forklarte seg for Nedre Romerike tingrett tirsdag ettermiddag.

Han er tiltalt i det som blir omtalt som norgeshistoriens største overgrepssak, som omfatter nærmere 500 fornærmede. Alle var unge gutter, noen helt ned i tiårsalderen. Flesteparten av dem ble lurt, truet og presset til å filme seksuelle handlinger og sende opptakene til tiltalte gjennom forskjellige chattekanaler.

annonse

Guttene trodde de chattet med jevnaldrende «Sandra» og «Henriette», tiltaltes falske profiler på nettet. Selv om de ønsket å avbryte den seksuelle kontakten, fortsatte mange å sende intime og seksualiserte filmer og bilder fordi tiltalte truet med å legge ut det han allerede hadde fått.

– Jeg var fullstendig vært blottet for empati, sa tiltalte i sin forklaring.

Den tidligere fotballdommeren erkjente så å si alle de faktiske forholdene i den 81 sider lange tiltalen mot seg. Riktignok nekter han straffskyld på enkelte punkter, men det henger sammen med at han ikke husker forholdet eller er i tvil om det er ført under riktig paragraf i straffeloven.

Lurte, lokket og truet
annonse

– Modus har vært å lure, forlede og opprette et tillitsforhold ved å utgi seg som «Sandra». Når forholdet har gått skeis, har de fornærmede blitt truet til å sende bilder og videoer, sa statsadvokat Per Egil Volledal da han holdt aktoratets innledningsforedrag.

Det enorme omfanget avspeiler seg blant annet i det digitale materialet som er hentet ut av tiltaltes mobiltelefoner og datautstyr: Rundt 1 million chattemeldinger og flere hundre tusen bilder og filmer, blant dem rundt 16.500 filmer av seksuelle handlinger som tiltalte har fått tilsendt og lagret.

– Dere vil bli kjent med en mann som har levd to ulike liv; et bak skjermene og et i den virkelige verden. Han har vært velfungerende i alle andre sammenhenger enn den som beskrives i tiltalebeslutningen, sa forsvareren, advokat Gunhild Lærum, da hun ga retten sine merknader til aktoratets innledningsforedrag.

Tiltalte hevder det hele begynte relativt uskyldig da han først gikk på nettet med profilen Sandra, men at det seksuelle innholdet og hans pågåenhet eskalerte raskt. På det meste holdt han chattingen gående med 30–40 gutter samtidig – noe som tidvis opptok nær sagt all hans tid utenfor jobb.

Vil ha forvaringsdom

– Jeg kom inn i en avhengighetsspiral som roterte stadig raskere. Hvis ikke politiet hadde pågrepet meg, hadde jeg ikke kommet meg ut av det. Jeg trengte hjelp, sa tiltalte.

Aktor har varslet påstand om at 26-åringen dømmes til forvaringsstraff når saken skal tas opp til doms om åtte måneder. Retten kan idømme forvaring når faren for gjentakelse av ny, alvorlig kriminalitet er så stor at samfunnet ikke får tilstrekkelig beskyttelse selv etter en lang, ordinær fengselsstraff.

Sittende rett overfor to rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssalen ga 26-åringen flere eksempler på hvordan han tilsynelatende har innsett at det han gjorde var galt, at han har påført mange mennesker lidelse og at han etter endt soning ønsker å leve et normalt liv som alle andre. Tiltalte avviste at han er pedofil, men ga de sakkyndige rett i at han hadde en seksuell interesse for unge gutter i perioden tiltalen omfatter.

– Jeg ønsker å være ydmyk og stå til ansvar for det jeg har gjort. De handlingene må møtes med avsky fra samfunnet. Den angeren og skyldfølelsen jeg sitter med, er så sterk at den nesten ikke er til å bære, sa 26-åringen.

annonse
Gunhild Lærum. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forsvareren: Overgrepstiltalt 26-åring ble avhengig av seksuell kontakt med unge gutter

Utad var 26-åringen en heterofil, velfungerende ung mann – bak skjermene foret han sin sult på ytterliggående seksuell kontakt med gutter, ifølge forsvareren.

– Dere vil bli kjent med en ung mann som har levd to ulike liv; et bak skjermene og et i den virkelige verden. Han har vært velfungerende i alle andre sammenhenger enn den som beskrives i tiltalebeslutningen, sa forsvareren, advokat Gunhild Lærum, da hun ga retten sine merknader til aktoratets innledningsforedrag.

Tiltalte selv innledet sin forklaring for Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm tirsdag ettermiddag med å be de fornærmede i saken om unnskyldning for det han har utsatt dem for. Det var først under perioden som varetektsfengslet, at det for alvor gikk opp for ham hva han hadde gjort, framholdt han.

– Jeg ønsker å være ydmyk og stå til ansvar for det jeg har gjort. De handlingene må møtes med avsky fra samfunnet. Den angeren og skyldfølelsen jeg sitter med, er så sterk at den nesten ikke er til å bære, sa 26-åringen.

Han startet med en fri forklaring, blant annet om sin egen oppvekst, der han ble utsatt for seksuelle overgrep. Handlingene han er tiltalt for, må ses delvis i denne konteksten, ifølge advokat Lærum.

annonse

Den tidligere fotballdommeren har erkjent at han utsatte flere hundre unge gutter – de yngste ned i ti års alder – for press, trusler og manipulasjon for å få dem til å filme sine egne ytterliggående, seksuelle handlinger og sende ham opptakene. Kontakten med guttene på nettet økte voldsomt i omfang på kort tid og ble stadig mer eksplisitt i sin karakter.

– Han ble avhengig av kontakt på nettet med svært mange unge gutter, sa Lærum.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon