Illustrasjonsbilde. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Folkelig motstand virker. Installasjonen av landbasert vindkraft sank med 55 prosent til 2,5 GW i Tyskland i 2018. Industrien klager over at en «stadig mer profesjonell» motstand i befolkningen er blitt et alvorlig hinder for nye prosjekter.

Hovedårsaken til nedgangen i fjor er at mange vindkraftprosjekter som vant auksjoner i 2017, ennå ikke har fått de nødvendige byggetillatelsene. Årsaken til det igjen er en kraftig økning i protester og ankesaker.

– En tillatelse er ikke lenger juridisk bindende, fordi praktisk talt hvert eneste nytt prosjekt på land nå blir utfordret rettslig, sa den tyske vindkraftforeningens leder Wolfram Axthelm på en pressekonferanse nylig.

Axthelm la til at motstanden blir stadig mer profesjonell. Han viste til nasjonale motstandsgrupper som Vernunftkraft.de, og til spesialiserte jurister som tilbyr lokalbefolkningen rettslig hjelp, ofte for å verne dyrelivet. Axthelm innrømmet at landets vel 29 000 vindmøller er langt mer synlige enn vanlige kraftverk.

I takt med at vindturbinene er blitt stadig flere og større, har det oppstått en rekke borgerinitiativer de seinere årene som er bekymret for helseskader, dyreliv, naturødeleggelser og visuell forurensing. Allerede i 2017 registrerte nettstedet Windwahn.de 660 aktive folkelige protestinitiativ.

Antallet turbiner er tredoblet siden år 2000. Gjennomsnittshøyden er doblet til 130 meter. Hvis veksten fortsetter som i 2018, betyr det 900 nye turbiner årlig.

Det tyske industriforbundet VDMNA forventer relativt svak aktivitet både i år og neste år, og at nye vindinstallasjoner vil synke under 2 GW i år. Til sammenlikning er samlet installert kapasitet i det tyske kraftnettet anslått til 206 GW. Reell effekt av sol- og vindkraft er imidlertid svært lav. For vindkraftens del er den anslått til ca. 30 prosent.

I Tyskland holdes det både regulære og såkalt spesielle vindkraftauksjoner. Totalt auksjonert kapasitet i år er ventet å bli på over 3,6 GW i år, 4,1 GW i 2020 og 4,2 GW i 2021. Det fins også kombinerte vind- og solauksjoner.

Så gjenstår det å se hvor mye av dette som blir realisert.

Innlegget ble først publisert på oljekrisa.no.