The EAT Foundation er ledet av Harward’s Walter Willett. Han er kjent for å foretrekke jorbruksprodukter i sin kamp mot kolesterol, og han er en sterk forkjemper for plantebasert fett fremfor fett fra dyr. I tusenvis av år har vi i Norden livnært oss av kjøtt og fisk. Planteoljer er noe helt nytt, og alt annet enn sunt forutsatt at nyere forskning stemmer.
Den store fedme-epidemien i USA og Europa kom samtidig med disse nye kostholdsrådene på 70-tallet. I praksis er EAT-konseptet ikke noe annet enn de gamle kostholdsrådene som har gitt oss kreft og hjerteinfarkt. Det er «same shit – different wrapping», med vissvass lagt på toppen om å redde verden fra sult og klimakatastrofer. Over 80% av forfatterne av EAT-Lancet rapporten var allerede positive til vegansk/vegetarisk kosthold.
Faren med EAT-Lancet er de voldsomme kapitalkreftene i bakgrunnen, kombinert med et kosthold som kommer til å gjøre oss alle metabolsk syke. Det er ikke uten grunn at det hevdes at det ikke er penger i friske folk, men i de som er syke. At det er flere legemiddelfirma på listen over sponsorer bør ikke forundre noen. I dag selges det allerede kolesteroldempende midler (Statiner) i USA for omtrent 500 milliarder dollar, og salget antaes doblet i løpet av 2020. Fortløpende forsøkes kravene for nødvendighet senket av leger sponset av farmasøytiske selskap.
Virkelig ille blir dette når de blir store nok til å påvirke EU og FN, og får istand avtaler som i praksis gjør at matproduksjon og tollsatser blir tilpasset for å «hjelpe» landets innbyggere med ikke å tenke selv. Med så mange tunge aktører bak, er det ingen tvil om at det er dette som er målet med det hele, og på ingen måte det å sørge for at vi blir sunnere.
Jeg la inn typiske matvarer i en slankeapp (Lifesum) for å se fordelingen av næringsstoffene. Ikke overraskende er omtrent halvparten av energien fra karbohydrater, og omtrent 40% er fra fett. Det er kun litt over 10% protein. Denne dietten inneholder store mengder planteoljer som har mye Omega 6, som er en oksidant, og er sammen med sukker kjent for å skade LDL kolesterolet, og som igjen forårsaker forkalkninger i blodårene. At kreftceller simpelthen elsker sukker, og trenger dem for å vokse, gjør ikke kostholdet bedre all den tid kreft er den sykdommen flest dør av i Norge dag.
Alle disse såkalte kostholdsstudiene baserer seg stort sett på epidemologiske studier. Dette er unøyaktige spørsmål om hvor mye folk spiser av forskjellige ting. Det er selvrapporteringer og omtrentlige mengder, og ikke eksakt tilmålte mengder registrert med dato og tid over definerte perioder (kliniske). I beste fall er slike studier kun brukbare til å danne teorier som en tester videre via kliniske studier.
Se også: Oslo-byrådet vurderer forbud mot usunn matreklame
SAD (Standard American Diet) er høy på ris, hvete, korn og planteoljer. Forskere på Diabetes 2 mener at omtrent 70% av amerikanere ligger an til å få metabolske sykdommer slik som diabetes 2, infarkt, Alzheimer etc. fordi de følger de generelle kostholdsrådene fra 70-tallet. De er utarbeidet i tett samarbeid med blant annet margarin-produsentene. Vi ligger nok ikke så mye bedre an her på berget heller. Om en leser på varedeklarasjonene så er det forbausende mye karbohydrater og vegetabilske oljer i all behandlet mat. Det er heller ikke alle tilsetningsstoffer som er pålagt å oppgi på produktene.
Ingeniøren Dave Feldmann gjorde et eksperiment for å sjekke veksten av plakk i halspulsårene. Forandringen over tid gir en god indikator på hvor utsatt du er for å få infarkt i fremtiden. Han har gått på lavkarbo over lengre tid, og eksperimentet gikk ut på å spise SAD i en periode. Han gikk fra å være i 25% prosentilen for risiko, til å ende i 95% prosentilen; den siden av en normalfordeling du absolutt ikke ønsker å være i når vi snakker om infarkt i stedet for lotto.
Vegetarianere påstår at fremtiden for en stadig økende verdensbefolkning er plantebasert mat. Om vi ser på tarmsystemet til mennesket, sammenlignet med sjimpanser og gorillaer, vil vi se at det er åpenbare forskjeller som viser at vi ikke skal ha samme kosthold. Det er veldig mye som tyder på at uttørking av områder som tidligere var frodige, skyldes manglende store kvegflokker i bevegelse. Disse flokkene trampet gress ned i det øverste jordlaget, og bidro sammen med avføring til mikroorganismer i det øverste jordlaget. Disse var svært viktige for jordsmonnet og vekstgrunnlaget for gresset.
Dr. Paul Mason er en av mange som sier at planter slett ikke er nødvendig eller ønskelig i en menneskelig diett. Mange inneholder giftstoffer som de beskytter seg med. Disse giftstoffene kan for mange føre til et problem som kalles «leaky gut», og fører til at innholdet i tarmene lekker ut i vev og blodstrøm på grunn av skade i celleveggene, og skaper inflammasjoner og autoimmune sykdommer.
Konsekvensen av EAT-Lancet og Gunhild Stordalen sine kostholdsidéer fører til at vi spiser oss enda sykere enn vi er i dag, slik at vi fortsetter å skape et voksende marked for medisiner og behandling. På toppen av de elendige kostholdsrådene som har gitt oss en fedme-epidemi uten sidestykke i historien, skal vi nå via store statsstøttede organisasjoner pålegges å bli sykere enn vi allerede er.
Her er litt mer å sette tenna i fra Psychology Today:
EAT-Lancet’s Plant-Based Planet: 10 Things You Need to Know