De 47 migrantene som ble reddet i Middelhavet 19. januar, får nå gå i land i Italia etter at sju land har blitt enige om å ta dem imot.
Migrantene har måttet vente til sjøs i nær to uker, om bord i redningsskipet Sea Watch 3 som plukket dem opp utenfor kysten av Libya. Blant migrantene var åtte mindreårige.
Italias populistiske regjering har nektet skipet å legge til havn i et forsøk på å tvinge andre land til å ta imot migrantene. Nå har Italia blitt enig med Luxembourg, Tyskland, Frankrike, Portugal, Romania og Malta om å ta imot dem.
– Vi er glad for at denne europeiske gisselsituasjonen nå er over. Samtidig er det en dårlig dag for Europa fordi menneskerettigheter nok en gang har kommet i andre rekke til fordel for forhandlinger innad i EU, sier talsmann Ruben Neugebauer i Sea Watch til AFP.
Migranter reddet opp fra sjøen har ved flere anledninger havnet i limbo da den innvandringskritiske regjeringen i Italia gang på gang har nektet skip fra frivillige organisasjoner å gå til italienske havner.
Italias innenriksminister Matteo Salvini varslet tidligere denne uken søksmål mot kapteinen og mannskapet på det nederlandskregistrert skipet Sea Watch 3, som plukker opp migranter i Middelhavet.
– Innenriksministeren samler opplysninger for å vurdere om det er grunnlag for søksmål mot hele Sea Watch-mannskapet for å drive med ulovlig innvandring, het det i en uttalelse fra departementet i Roma.
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR) i Strasbourg oppfordret tirsdag den italienske regjeringen til å iverksette strakstiltak for å gi migrantene medisinsk behandling, mat og vann.
Middelhavet har i årevis vært verdens dødeligste sjørute for flyktninger og migranter. I 2018 døde i snitt seks mennesker hver eneste dag på den farefulle ferden mot Europa, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).