Eirik Jensen forlater retten etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett satt til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tidligere høyesterettsdommer Edvin A. Skoghøy sier juryens kjennelse i Jensen-saken ville gjort en dom umulig, og at korrupsjonsdom avhenger av narkotikadom.

annonse

Juryen fant tidligere polititopp Eirik Jensen skyldig i korrupsjon, men ikke i innførsel av narkotika. Fagdommerne valgte å avvise juryens narkotika-frikjennelse.

– Fagdommerne gjorde det eneste riktige, sier Skoghøy til NRK.

Skoghøy forklarer at når lagmannsretten skal gjøre en straffeutmåling for grov korrupsjon, må de beskrive handlingen man utmåler straff for. Ifølge Jensen-tiltalen var det korrupsjon til medvirkning til innførsel av narkotika.

– Det ville vært en ganske umulig oppgave for fagdommerne når juryen frifant for det som var grunnlaget for korrupsjonshandlingen. For lagmannsretten ville det ha vært tilnærmet umulig å skrive en dom og utmåle en straff på grunnlag av juryens svar, sier den tidligere høyesterettsdommeren.

annonse
annonse

Jensens forsvarer John Christian Elden valgte å anke fagdommernes tilsidesettelse av juryens kjennelse. Høyesterett vil bruke flere uker på å behandle tilsidesettelsen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.