Carlos Catarldo Gomez fra Honduras ble den første som ble sendt tilbake til Mexico mens han venter på å få søknaden om asyl i USA behandlet. Foto: Gregory Bull / AP / NTB scanpix

USA har startet den planlagte praksisen med å sende asylsøkere tilbake til Mexico mens de venter på å få sakene sine behandlet i en domstol.

annonse

Den kontroversielle behandlingen av asylsøkere ble varslet av president Donald Trump i fjor. Målet er å unngå at papirløse migranter søker asyl for å kunne oppholde seg i USA mens søknaden behandles.

– Dette kommer som et svar på krisen med ulovlig innvandring som USA opplever langs grensen i sør, opplyser landets ambassade i Mexico. Ambassaden sier tallet på folk som ber om asyl har økt med 2.000 prosent «fordi mange migranter vet at det å søke asyl gir dem mulighet til å bli i USA, selv om de ikke har et legitimt asylkrav».

Ordningen har fått kraftig kritikk fra folk på begge sider av grensen. Mange sier praksisen vil gjøre en allerede sårbar gruppe enda mer utsatt og viser til at migranter har blitt drept, voldtatt og torturert i grenseområdene. Motstandere hevder den midlertidige returen også bryter rettighetene til dem som har et reelt behov for beskyttelse.

Mexico er uenig med den nye politikken fra USAs side, men vil gi de migrantene det gjelder midlertidig visum på humanitært grunnlag. Lederen for immigrasjonsmyndighetene i Tijuana, Rodulfo Figueroa, sier det er opptil USA hvor mange de vil sende tilbake over grensen. Ifølge mexicanske myndigheter planlegger USA å overlevere 20 personer daglig ved grenseovergangen i Tijuana. Etter hvert skal også andre kryssingspunkter benyttes.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.