Statsadvokat Marit Formo og forsker og forfatter Lars Gule under rettsaken mot en kvinne som er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS starter i Oslo tingrett mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Aktor la torsdag ned påstand om fem års fengsel for den somaliske fembarnsmoren som er tiltalt for brudd på terrorlovgivningen.

annonse
annonse

Det opplyser statsadvokat Marit Formo til NTB.

annonse

Kvinnen nektet straffskyld på samtlige punkter i tiltalen etter at den ble lest opp i Oslo tingrett mandag.

– Jeg tenker det samme som om Brexit; jeg tror det ikke før jeg får se det, sier forsvarer Steingrim Wolland til NTB om aktors påstand.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Den 31 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha jobbet for og støttet IS, og for å ha forsøkt å reise fra Nordfjordeid til Syria for å slutte seg til gruppen. Ifølge tiltalen deltok hun i IS i perioden juni 2016 til november 2017.

Fire punkter i tiltalen går ut på at kvinnen skal ha gitt økonomisk støtte til fremmedkrigere i IS. To av punktene går ut på støtte til en somalisk-norsk mann som fremdeles ikke har returnert til Norge. Påtalemyndigheten mener kvinnen skulle til Syria for å gifte seg med en somalisk-norsk fremmedkriger.

Kvinnen ble pågrepet i Østerrike i november 2017 med 50.000 kroner og et falskt pass. I retten forklarte hun av de norske reisedokumentene hennes hadde utløpt og at hun ikke kunne vente på nye da hun fikk vite at sønnen i Somalia var blitt alvorlig syk og måtte opereres på sykehus i Etiopia. Hun sa hun var ikke på vei til Syria da hun forsøkte å fly til Istanbul i Tyrkia, slik påtalemyndigheten hevder, men skulle hjem for å hjelpe sønnen.

Fembarnsmoren kom til Norge som asylsøker i 2013. To år senere flyttet hun til Nordfjordeid, og det var her Politiets sikkerhetstjeneste mener hun ble rekruttert til IS.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.