Styreleder i NRK William Nygaard (t.h.) avbildet med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Norsk PEN har etablert et fond for ytringsfrihet, det blir ikke godt mottatt blant folket.

Fondet har fra starten en stiftelseskapital på 12,45 millioner kroner ved at stifterne har deltatt med én million kroner hver. William Nygaard er styreleder i Norsk PEN og skal også lede styret i det nye fondet for ytringsfrihet.

Men ikke alle er like begeistret for fondet som etableres kun en måned etter at Ytringsfrihetsforbundet ble en realitet.

annonse

– William Nygaard i PEN, som mente Sylvi Listhaug er en fascist, er den siste som bør uttale seg om ytringsfrihet, skriver en person.

Den ferske styrelederen roser imidlertid sine samarbeidspartnere, som inkluderer blant annet Amedia, Schibsted og Dagbladet.

– Vi er svært takknemlige for et engasjement og en vilje til å stå opp for et fond for ytringsfrihet. Vi er stolte av fondsstifterne som ser at ytringsfriheten er en forutsetning for våre demokratiske friheter, men også for disse frihetenes utfordring i vår tid, hjemme som ute, skal William Nygaard ha sagt i en uttalelse.

annonse

Les også: William Nygaard hevder Sylvi Listhaug ligger tett på fascisme

– Hån mot ytringsfriheten

Etter at nyheten ble publisert tidligere i dag har det kommet mange reaksjoner på det nye fondet.

– Dette er rett og slett latterlig. Deres ytringsfrihet er ment for de politisk korrekte. Virkelig ytringsfrihet og demokrati er de ikke interessert i. Snakker om fake news.
Stadig mer av det man opplever her i Norge er på en prikk likt tilstanden i Østblokken, skriver en person.

– Tipper denne stiftelsen kun vil jobbe for ytringsfriheten til folk fra venstresiden, mener en annen.

annonse

– Det blir som “fritt ord” lederen, som går hardt ut mot det frie ord. Eller som faktisk.no som sprer falske nyheter. Amedia og Schibstedt? Seriøst? De er et hån mot ytringsfriheten. Det er som om STASI skulle sørge for privatlivets fred, skrives det.

Kritisk

Resett-redaktør Helge Lurås, som også er president i Ytringsfrihetsforbundet, en livssynsorganisasjon, skriver i en kommentar at tiltaket til Amedia, Dagbladet og Schibsted har «paralleller med opprettelsen av Faktisk. Også i det tilfellet oppretter man angivelig en objektiv faktasjekker, men bak tiltaket står de store dominerende medieaktørene i Norge.»

Han mener videre at det er i «ferd med å oppstå en reell opposisjon og utvidelse av ytringsrommet i Norge, men denne utviklingen skjer på tross av og med iherdig motarbeidelse fra nettopp det etablissementet som her står bak det nye ytringsfrihetsfondet. Og i all ubeskjedenhet kan vi si at Resett står sentralt i denne motkraften,» skriver han.

Lurås oppfordret samtidig folk til å melde seg inn i Ytringsfrihetsforbundet og verve nye medlemmer, og også støtte det økonomisk slik at andre verdige mottakere enn de etablissementets folk deler ut stipender og priser, også kan få utmerkelser.

Ytringsfrihetsforbundets Vipps er 549112 eller direkte innbetaling til kontonummer: 1506.18.14806.

Andre måter å støtte YFO på finner man her.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon