Sjøforsvarets minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad og detonert dem. Foto: Bendik Skogli / Forsvaret / NTB scanpix

Sjøforsvarets Minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad og detonert en del av dem.

annonse

I en pressemelding fra Forsvaret kommer det fram at halvparten av torpedoene ble detonert i Hjeltefjorden torsdag ettermiddag. De resterende skal detoneres senere, uten at Forsvaret ønsker å gå nærmere inn på hvor mange det er snakk om.

– De sjøvannsaktiverte batteriene i torpedoene kan reagere i kontakt med luft og forårsake brann og helseskadelig røyk. Derfor ønsker vi å være føre var. Selve eksplosivene anser vi som stabile, sier sjef for Minedykkerkommandoen (MDK), orlogskaptein Bengt Berdal.

Øvrig ammunisjon som fortsatt er om bord Helge Ingstad, skal også ut av fregatten. Forsvaret skriver videre at det gjøres fortløpende vurderinger på hva som kan og bør hentes ut før hevingen og hva som kan vente til fregatten er transportert til Haakonsvern.

Fregatten ligger under vann i fjæra i Øygarden i Hordaland etter kollisjonen med tankskipet Sola TS natt til 8. november i fjor. Torpedoene har nå ligget lenge under vann, og batteriene er skadd.

– Det er knyttet usikkerhet og risiko til håndtering av skadd ammunisjon. I dette tilfellet er hensynet til personellsikkerhet vektet høyere enn gevinstene ved en videre håndtering av torpedoene. Ut fra grundige faglige vurderinger av tilstand og alternativer ble det besluttet å detonere torpedoene, sier Berdal.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.