Statsminister Erna Solberg (H) besøkte fredag barndomshjemmet til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i Evje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
annonse

En stolt far Ropstad med beina på bakken ber sønnen Kjell Ingolf om å være seg selv og ikke la makt og innflytelse gå til hodet. Hans største oppgave er å redde et splittet parti.

annonse

Kaffe, lefser, bringebærsyltetøy og is sto på menyen da statsminister Erna Solberg (H) fredag besøkte barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstads (KrF) barndomshjem i Evje i Agder.

annonse

Statsministeren har øyensynlig gjort det til en tradisjon å besøke KrF-lederes hjemtrakter. For det som fortoner seg som en politisk evighet siden, var hun 30. juli 2017 på tilsvarende kaffebesøk hjemme hos tidligere KrF-leder Knut Arild Hareides foreldre på Bømlo.

Men Hareide ville i fjor høst felle Solberg – bare for å oppleve at han selv ble felt av partiet. Nå er Ropstad partiets stjerne og vil etter alle solemerker blir signet på landsmøtet som partiets redningsmann.

Til de grader splittet

– Uansett hvilken side vi hadde valg, hadde det blitt en utfordring. Vi har vært veldig delt, sier pappa Bjørn Ropstad når han tar imot NTB i den nyslåtte statsrådens barndomshjem.

annonse
annonse

Han appellerer til alle KrF-ere om å dra sammen og redde partiet.

– Nå er det så viktig at vi får alle til å innse at vi trenger hverandre for å få fram prosjektet vårt. Vi må vise fram politikken i regjeringssammenheng, sier Ropstad.

– Tror du hele abortdiskusjonen har svekket Ropstad?

– Nei. Når folk blir kjent med ham, og han får drive med KrFs politikk, så går det bra, rekker senior Ropstad å si før statsministeren ringer på døren i snøføyka i Evje.

Der startet Solberg med å studere familiebildene på veggen før hun tok plass i sofaen sammen med tre blad Ropstad. Bjørn Ropstad er selv politiker og har vært ordfører i Evje og Hornnes de siste 20 årene. Han er førstekandidat i Agder KrF i høstens lokalvalg.

Redde KrF

Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk er overbevist om at Ropstad blir applaudert inn som ny KrF-leder på landsmøtet i april.

– De neste to og et halvt årene blir en kamp om KrFs overlevelse i norsk politikk, sier han til NTB.

– Det er en meget stor oppgave som faller på de relativt unge skuldrene til Kjell Ingolf. Ingen KrF-leder i moderne tid har vel hatt en så tøff lederjobb som den han nå tar på seg, mener Selbekk.

Høy pris

KrFs splittende veivalg har hatt en høy pris. Flere sentrale skikkelser har forlatt partiet.

Hareide er ferdig som partileder og parlamentarisk leder, stortingsprofil Geir Jørgen Bekkevold sier han ikke kan drive valgkamp for denne regjeringen, og KrFU-nestleder Nikolai Skogan slutter.

Samtidig ligger partiet i januar for tredje måned på rad under sperregrensen på meningsmålingene, ifølge snittet til pollofpolls. Men Solbergs flertall er avhengig av KrF.

Hareides plan var å gi KrF større bredde i håp om å trekke til seg nye velgergrupper. Slik gikk det ikke, og flere i partiets røde leir frykter nå at partiet skal bli smalere og enda mer et regionalt parti for Sørvest-landet.

Geografisk spredning

Dagen-redaktøren peker på flere forhold som må klaffe for at KrF skal komme over sperregrensen ved valget i 2021.

* KrFs lederskap må også inkludere den røde siden, noe valget av utviklingsminister Dag Inge Ulstein bidro til.

* Partiet må ta geografiske hensyn når ledere velges. Fylkesleder Ingelin Noresjø fra Nordland har meldt seg som kandidat til posten som 2. nestleder.

* KrF må ta eierskap til politikkområder som barne- og familiepolitikken og utviklingspolitikken.

Samtidig har Ropstad fått en vanskelig start, med opphetede abortdiskusjoner og anklager om at han er en mørkemann. Selbekk tror utskjellingen av Ropstad faktisk kan føre til at han får økt sympati.

– En del av kritikken har gått akkurat litt for langt, mener han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.