Demonstranter i Marseille har bandasjer over øyet i solidaritet med demonstranter som har blitt skadd i sammenstøt med politiet under tidligere protestaksjoner. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

For tolvte helg på rad har tusenvis av mennesker demonstrert i Paris og andre franske byer. Også denne helgen ble det voldelige sammenstøt.

I Paris marsjerte flere tusen mennesker lørdag gjennom gatene øst i byen. Flere av dem sang protestsanger med kritikk av president Emmanuel Macron mens andre sang den franske nasjonalsangen.

I Marseille hadde flere deltakerne hadde lapp over øyet i solidaritet med demonstranter som under tidligere protester har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

annonse

Flere personer har fått alvorlige synsskader etter å ha blitt truffet av gummikuler eller andre prosjektiler fra opprørspolitiet.

Våpen beslaglagt

Flere steder har det vært mindre sammenstøt mellom politi og demonstranter. I byen Valence i Rhône-dalen ble 14 personer pågrepet, og det lokale politiet har lagt ut bilder av våpen og beskyttelsesutstyr som er beslaglagt.

Lørdagens demonstrasjoner kommer dagen etter at en fransk domstol avviste kravet om at politiet må nektes å bruke gummikuler.

Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatovic sa tidligere denne uken at hun er svært bekymret over det store antallet demonstranter som har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

annonse
Avviser kritikk

Men den franske innenriksministeren Christophe Castaner avviser kritikken og sier at tidligere demonstrasjoner har vært preget av hærverk og angrep på politiet.

– Dersom folk hadde respektert loven, hadde ingen blitt skadd, sa han fredag.

Protestbevegelsen «de gule vestene» begynte sine demonstrasjoner i protest mot økte drivstoffavgifter, som ble innført som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon