Carl I Hagen holder innlegg under Fremskrittspartiets landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Siv Jensen vil gå inn i historien som en av de mest sentrale politikerne på den borgerlige siden i Norge, skriver Hans Petter Sjøli i en kommentarartikkel i VG.

Men vil hun det? Er det Siv Jensen som er den sentrale politikeren på borgerlig side vi vil, og bør, huske? Eller er det kanskje heller Carl I. Hagen?

Joda, Siv Jensen har vært partileder i noen år nå, og er finansminister. Hun er den partilederen som brakte FrP inn i en regjering, etter at Carl I. Hagen først hadde vandret rundt i ørkenen og brakt partiet til det forjettede land, men som Moses uten å få sette sine føtter i landet, i dette tilfellet regjeringen. Der sitter nå Siv Jensen i finansministerstolen og fører Høyre-politikk.

annonse
Illustrasjonsbilde. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jovisst, I likhet med landets øvrige partiledere er Siv Jensen en dyktig politiker. Det har hun alltid vært. Men Erna, Siv, Trine, Audun og de andre, når de egentlig Carl I. Hagen til kneskålen? Etter min mening: Langt derifra. Og det er da også en umulig oppgave. For Carl I. Hagen har uten tvil vært den dyktigste politikeren i norsk etterkrigstid.

Men hva med Einar Gerhardsen, vil vel noe si. Vel, det er tross alt forskjell på å lede landets største parti med rent flertall på Stortinget, og å bygge opp et nytt fra under 1 prosent til meningsmålinger på over 30 prosent. I utgangspunktet skulle det vært umulig, men var det ikke for Carl I. Hagen.

Joda, Carl I. Hagen har selvsagt hatt sine feil. Som presse- og politisk sekretær for han fra 1981 til 1989, og medlem av hans stortingsgruppe fra 1989 til 2001, mangeårig sentralstyremedlem og to år som nestleder, kjenner jeg Carl I. Hagens feil og mangler. Som en nær medarbeider og fortrolig med Carl I. Hagen en gang sa: «Carl I. Hagen ville vært en dårlig personalsjef, men en veldig dyktig administrerende direktør»

annonse

Det er den siste posisjonen det er grunn til å fokusere på. Personlige konflikter får være glemt.

Carl I. Hagen er den lengst sittende partilederen etter krigen. Han ledet Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006, i 28 år. Da han overtok var partiet utenfor Stortinget, med de konsekvensene det hadde i form av liten medieomtale og elendig økonomi. For å skaffe penger til valgkamper måtte Hagen pantsette privat eiendom, stor risiko for personlig tap.

Han klarte å få partiet inn på Stortinget igjen, og til å vokse. Mye på grunn av en enorm debattstyrke, som langt overgår alle andre norske nåværende og tidligere politikere. Han vant så godt som samtlige debatter i TV2, og økte den politiske interessen blant TV-seerne.

Og ingen politikere i nyere tid samlet flere tilhørere på utendørs valgmøter enn Carl I. Hagen. Han holdt flere møter daglig, og jeg la jo merke til hvor utslitt han var etter at valgkampene var slutt.

På stortinget og utenfor satt han den politiske dagsorden med hurtige og effektive utspill om dagsaktuelle saker, og forslag som gjenspeilte en folkemening som andre politikere ofte mislikte og derfor lukket ører og øyner for. Carl I. Hagen turte der andre tiet.

Og hvilken belønning fikk ha for alt dette? Ikke ble han stortingspresident, ikke ble eldreminister og ikke ble han medlem av Nobels Fredskomite. Det siste først fordi partiet sa nei, og i neste omgang etter et fullstendig uverdig renkespill fra de andre stortingspartiene. I tillegg måtte han tåle motkandidat da han stilte opp som gruppeleder for en liten bystyregruppe i Oslo. Utakk er av og til verdens lønn.

Se også: Siv Jensen (Frp) skryter av LO og fokuserer på «grønn omstilling»

Men det er Hagen som kommer til å havne i historiebøkene, som det politiske geniet han har vært. Det er ikke Erna som er stjerna. Heller ikke Siv Jensen. De er helt ordinære, men dyktige og arbeidsomme topp-politikere. Det er Carl I. Hagen som er stjernen. Som politiker, men kanskje ikke som personalsjef, er det han og ikke Siv Jensen som vil bli husket.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon