AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
annonse
annonse

– Flyktninghjelpens Jan Egeland nyter privilegiet å være helt uansvarlig, samtidig som han moraliserer over dem som må ta hensyn til konsekvensene.

Slik innleder Kjetil Rolness sin kronikk i VG 2. februar, som tar et oppgjør med «den kyniske samaritan». Egeland refset i VG «skremmende holdninger» blant europeiske og norske politikere. Rolness er ikke imponert:

– Refrenget er velkjent. Vi gjør for lite. Selv om Norge er omtrent best i klassen når det gjelder holdninger, mottak og rettigheter til flyktninger. Da gjelder det å sammenligne med Libanon. Og insistere på at vi skal ta imot 2000 til her hjemme i år, for samme beløp som kunne ha hjulpet 200.000 eller flere i Libanon.

annonse

Kritiserer Egelands valg av statistikk:
– Det stemmer at 62 prosent svarte at «Norge bør ta imot flere flyktninger med behov for beskyttelse» i Integreringsbarometeret 2018. Men merk formuleringen (…) Med «Synes du Norge bør ta imot færre eller flere asylsøkere?» ble svarene ganske annerledes: 43 prosent ønsket færre, 35 prosent ønsket flere.

Rolness viser til andre tall fra samme undersøkelse og skriver:
– Flertallet viser altså betydelig skepsis til flere sider ved innvandringen. En innvandring som fortsatt er langt høyere enn det Egeland hevder, fordi han «glemmer» familiegjenforeningen.

Canada er ikke et forbilde, ifølge sosiologen og samfunnsdebattanten:
– Vi skal ikke «bygge murer mot lidelsene». Vi skal «se til Canada», ifølge Egeland. Men Canada har naturlige murer i form av hav (…) Og Canada ikke tatt i mot flere per innbygger enn Norge.

annonse

Rolness avslutter:

Jan Egeland har altså selv bidratt til å skape situasjonenen som har gjort innstramminger nødvendig (…) Menneskesmuglerne kan takke ham.

– Egeland kan også takke seg selv. Hans egen organisasjon har økonomisk egeninteresse av både høy asylinnvandring og høy bistand i nærområdene. De offentlige kostnadene interesserer ham bare når han kan avfeie dem (…) Han nyter et eliteprivilegium av de helt sjeldne:

Å kunne argumentere fullstendig uansvarlig, og deretter moralisere over de som må ta hensyn til resten av alfabetet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon