AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
annonse

– Flyktninghjelpens Jan Egeland nyter privilegiet å være helt uansvarlig, samtidig som han moraliserer over dem som må ta hensyn til konsekvensene.

annonse

Slik innleder Kjetil Rolness sin kronikk i VG 2. februar, som tar et oppgjør med «den kyniske samaritan». Egeland refset i VG «skremmende holdninger» blant europeiske og norske politikere. Rolness er ikke imponert:

annonse

– Refrenget er velkjent. Vi gjør for lite. Selv om Norge er omtrent best i klassen når det gjelder holdninger, mottak og rettigheter til flyktninger. Da gjelder det å sammenligne med Libanon. Og insistere på at vi skal ta imot 2000 til her hjemme i år, for samme beløp som kunne ha hjulpet 200.000 eller flere i Libanon.

Kritiserer Egelands valg av statistikk:
– Det stemmer at 62 prosent svarte at «Norge bør ta imot flere flyktninger med behov for beskyttelse» i Integreringsbarometeret 2018. Men merk formuleringen (…) Med «Synes du Norge bør ta imot færre eller flere asylsøkere?» ble svarene ganske annerledes: 43 prosent ønsket færre, 35 prosent ønsket flere.

Rolness viser til andre tall fra samme undersøkelse og skriver:
– Flertallet viser altså betydelig skepsis til flere sider ved innvandringen. En innvandring som fortsatt er langt høyere enn det Egeland hevder, fordi han «glemmer» familiegjenforeningen.

annonse
annonse

Canada er ikke et forbilde, ifølge sosiologen og samfunnsdebattanten:
– Vi skal ikke «bygge murer mot lidelsene». Vi skal «se til Canada», ifølge Egeland. Men Canada har naturlige murer i form av hav (…) Og Canada ikke tatt i mot flere per innbygger enn Norge.

Rolness avslutter:

Jan Egeland har altså selv bidratt til å skape situasjonenen som har gjort innstramminger nødvendig (…) Menneskesmuglerne kan takke ham.

– Egeland kan også takke seg selv. Hans egen organisasjon har økonomisk egeninteresse av både høy asylinnvandring og høy bistand i nærområdene. De offentlige kostnadene interesserer ham bare når han kan avfeie dem (…) Han nyter et eliteprivilegium av de helt sjeldne:

Å kunne argumentere fullstendig uansvarlig, og deretter moralisere over de som må ta hensyn til resten av alfabetet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.