Illustrasjonsbilde. AFP FOTO / MOHAMMED MASHHUR
annonse

Britiske parlamentarikere har kommet frem til en definisjon av begrepet islamofobi.

annonse

All-Party Parliamentary Groups (APPGs) er en frivillig tverrpolitisk gruppe av britiske parlamentarikere. Gruppen har nå lagt frem et forslag til definisjon av hva den mener er islamofobi, som den håper at flere britiske bystyrer vil vedta som retningslinjer, uten at det er klarlagt hvordan det skal praktiseres.

annonse

Ifølge Lancashire Telegraph har ingen lokale bydelsråd i Lancashire vedtatt definisjonen. Det har derimot bystyret i universitetsbyen Oxford.

Blant annet mener parlamentsgruppen at det er islamofobi, som defineres som en form for rasisme, å nekte muslimske befolkningsgrupper retten til en uavhengig palestinsk stat, og begrunne dette med at det vil føre til terror.

Definisjonen av islamofobi fra parlamentsgruppens liste inkluderer at muslimske borgere beskyldes for å være mer lojale mot deres opprinnelsesland enn til Storbritannia, samt å anklage muslimer som en gruppe for å være ansvarlig for reelle eller forestilte overgrep begått av en enkelt muslimsk person.

annonse
annonse

Her er noen eksempler på hva parlamentsgruppen og Oxford bystyre mener er uakseptable rasistiske og islamofobiske handlinger:

Å komme med dehumanistiske, demoniserende eller stereotypiske påstander om muslimer som sådan eller av muslimer som en kollektiv gruppe, som eksempelvis myten om at muslimsk identitet har en unik tilbøyelighet til terrorisme, og påstander om at muslimene utgjør en demografisk «trussel» som kan føre til en muslimsk overtakelse.

Å anklage muslimer som en gruppe for å være ansvarlig for reell eller påstått misgjerning begått av en enkelt muslimsk person eller gruppe muslimske individer, eller til og med for handlinger begått av ikke-muslimer.

annonse
Reklame

Å hevde at muslimer som en gruppe eller muslimske flertallsstater, overdriver islamofobi, etnisk rensing eller folkemord som er begått mot muslimer.

Å beskylde muslimske borgere for å være mer lojale mot «Ummah» (transnasjonalt muslimsk samfunn) eller til deres opprinnelsesland, eller til de påståtte prioriteringene for muslimer over hele verden, enn til deres nasjoners interesser.

Å bruke det gruppen kaller for doble standarder ved å kreve at muslimer skal oppfører seg på en måte som ikke forventes eller kreves av andre grupper i samfunnet, for eksempel lojalitetstester.

Å holde muslimer kollektivt ansvarlig for handlinger fra en hvilken som helst muslimsk flertallstat, enten verdslig eller konstitusjonell islamsk.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.