Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen under forrige ukes debatt om regjeringsplattformen i Stortinget. I bakgrunnen landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Professor i økonomisk historie Einar Lie tror regjeringens pengebruk fører til at det de må ty til skatte- og avgiftsøkning for at regnestykket skal gå opp.

I et intervju med Dagsavisen er Lie kritisk til den økende pengebruken.

– Jeg synes ikke regjeringen er på riktig vei. Det har vært høy pengebruk – høyere enn man kunne forvente ut fra konjunktursituasjonen. Og det har heller ikke vært klare prioriteringer. Det har økt jevnt hele veien og vært lite reformer som trekker i retning av mer effektiv pengebruk, sier Lie, som er ansatt ved Universitetet i Oslo.

Perspektivmeldingen, som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram i 2017, viser at oljepengebruken ikke kan vokse på langt nær så mye framover som den har gjort i de siste årene. Hvis ikke regjeringen tar grep, må staten fra 2030 måtte kutte fem milliarder kroner årlig på grunn av økte utgifter, særlig til pensjoner og helsesektoren. Lie savner tegn til effektiv pengebruk og tror det er vanskelig å komme utenom økt skatt og økte egenandeler.

– På lang sikt er skattenivået styrt av de offentlige utgiftene. Høyre har fulgt opp med en jevn og sterk vekst i offentlig sektor. Disse utgiftene må finansieres. Det betyr at man må øke skattene på sikt dersom man da ikke skulle lykkes med de vel optimistiske ambisjonene om effektivisering, sier Lie.