Tillitsvalgte i Trøndelag Frp stempler Document som «brunt», og sammenligner nettavisen med et nynazistisk nettsted.
Det er de tillitsvalgte Mats Henriksen Persøy, og Knut Røe som har stått for stemplingen. De sitter begge i Trøndelag Frps fylkesstyre, og oppfordret sine partifeller til å slutt å dele artikler fra nye medier, under fylkeslagets årsmøte for om lag en uke siden. Dette rapporterte Document i forrige uke.
Persøy ba Frp-ere om å slutte å lenke til Document og det nynazistiske nettstedet Frihetskamp, da han stod på talerstolen under årsmøtet. Dette gjorde han uten å skille mellom de to nettstedene. Begge ble tvert imot omtalt som «brune».
Også Knut Røe slo Document i hartkorn med nynazister, og har understreket at han mener at Document er «brunt». I tillegg har Anita Gilde, som nettopp har gått av som leder i Trøndelag Frp, også uttrykket seg kritisk til å dele saker fra Document.
Nettstedet Frihetskamp tilhører den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMB).
«Hindrer integrering»
Men det er ikke bare Document som er problematisk i de Frp-tillitsvalgtes øyne. Også Resett nevnes av Knut Røe. I en kommentar til Document sier Frp-politikeren at han betrakter gammelmedier som NRK og VG som seriøse, og at disse er mer «uavhengige» enn eksempelvis Resett.
– Flesteparten av mediene er seriøse, de er mye mer uavhengige enn Document og Resett. Slik journalistikk dere driver med hindrer integrering, uttalte Røe til Document.
Videre mener Røe at «venstresiden har hatt rett» i sin retorikk mot konservative innvandringskritikere.
Ingen av de tillitsvalgte i Trøndelag Frp har imidlertid forklart hva de legger i begrepet «brunt», og Mats Henriksen Persøy har angivelig ikke kjennskap til at begrepet brukes for å betegne nazistiske krefter.
Les også: Siv Jensen (Frp) skryter av LO og fokuserer på «grønn omstilling»
Tar avstand
Uttalelsene fra Trøndelag Frp møter motstand blant kjernevelger, og i partiets egne rekker. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde sier til Resett at han tar avstand fra stemplingen.
– Jeg tar selvsagt avstand fra slike meningsløse påstander. Det viser hvordan unge politikere lar seg påvirke av studentmiljøer og politisk korrekt propaganda fra MSM. Uttalelsene blottlegger kunnskapsløshet og reflekterer ikke FrPs syn, bedyrer stortingsrepresentanten.
Tybring-Gjedde understreker at han ser behovet for de nye medienes vinklinger og perspektiv.
– Document, Resett og Rights er viktige motvekter både til MSMs valg av nyhetssaker og vinklingen av sakene de velger å skrive om.
Selvsensur
Også Tybring-Gjeddes partikollega på Stortinget, Per-Willy Amundsen, tar avstand fra stempling av nye medier, og presiserer at disse spiller en viktig rolle i norsk offentlighet.
– Jeg oppfordrer alle Frp-ere til å skaffe seg et så bredt tilfang av informasjon som mulig. Man gjør seg selv en bjørnetjeneste om man ikke tar inn informasjon fra nye medier, som Resett, Document og Rights, sier Amundsen til Resett.
Stortingsrepresentanten ser med bekymring på det han kaller selvsensur i gammelmediene.
– Vi ser en utvikling i media med en økende selvsensur, der man ikke prioriterer saker som opptar veldig mange av våre velgere. Nye medier tar derimot opp disse sakene, og i mange situasjoner gjøres det med høy kvalitet. Man har fått løftet flere debatter, som også har tatt plass i gammelmedia, slår Amundsen fast.
Les også: Norske myndigheter åpner for legalisert økonomisk migrasjon – og folket er uvitende
Setter dagsorden
Frp-eren roser de nye medienes dekning av FNs migrasjonavtale, og påpeker at denne debatten ikke hadde blitt reist om det hadde vært opp til gammelmedia.
– Et godt eksempel på en sak som belyser de nye medienes viktige rolle er debatten om Marrakesh-avtalen. Det var dere som satt denne saken på dagsorden, og sørget for at den kom opp i Stortinget. Den hadde aldri blitt tatt opp i gammelmedia om ikke det var for dere, sier Amundsen.
Han oppfordrer Frp-ere om å fortsette å lese nye meder.
– Nye medier belyser saker på en annen måte, og problematiserer andre ting. Jeg vil oppfordre våre folkevalgte og kjernevelgere om å lese både Resett, Document og Rights.
Engasjement
Amundsen vedgår at de nye mediene engasjerer både folkevalgte politikere i hans parti, og kjernevelgere på grasrotsnivå. Dette legges merke til i sosiale medier, om vi skal tro stortingsrepresentanten.
– I så måte går stortingsgruppen foran. Dere er på listen over medier som sjekkes kontinuerlig. Vi ser et tydelig engasjement blant våre kjernevelgere og folkevalgte, som deler saker fra nye medier. Det er det ingen grunn til å advare mot.