Abdel Fattah al-Sisi 22. mai 2013 da han fortsatt var forsvarminister i Egypt. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
annonse

Flere egyptiske lovgivere ønsker å forandre Egypts grunnlov slik at president Abdel Fattah al-Sisi kan forbli president etter at hans nåværende regjeringsperiode slutter i 2022.

annonse
annonse

Ifølge Wall Street Journal markerer lovforslaget begynnelsen på en kampanje av al-Sisis allierte for å forsikre at han forblir president i landet utover dagens begrensninger på 8 år. Det er signert av en gruppe på over 100 (av 596) parlamentarikere i Egypts parlament.

annonse

Gruppen søker å gi presidenten mulighet til å stille som president i minst to nye perioder fra 2022, samt å utvide presidentperioden fra fire til seks år. Egypts nåværende grunnlov – som ble godkjent i 2014 i etterkant av det militære kuppet som brakte al-Sisi til makten – pålegger en maksimumsgrense på to fireårige perioder for presidentskapet.

President på livstid?

annonse
annonse

Motstandere av presidenten frykter at den foreslåtte grunnlovsendringen kommer til å lede til at den 64-år gamle al-Sisi blir president på livstid. Forslaget kan således bli den definitive spikeren i kista for de demokratiske aspirasjonene til Midtøstens mest folkerike land.

– Sisi gjør seg selv til president for livet, sier den fremtredende egyptiske menneskerettighetsforkjemperen, Bahey Eldin Hassan, om saken på Twitter.

Ethvert forsøk på å stoppe de foreslåtte grunnlovsendringene har små sjanser til å lykkes ettersom parlamentet domineres av al-Sisis allierte. En eventuell grunnlovsendring forventes også å måtte godkjennes gjennom en folkeavstemning, men det har ikke stoppet al-Sisi tidligere.

Siden det militære kuppet i Egypt i 2013 har president al-Sisi slått kraftig ned på politisk opposisjon – hvor tusenvis av aktivister, demonstranter, advokater og politiske figurer har blitt arrestert eller forvist.

Google har blokkert alle annonsene på Resett.
Vi trenger din hjelp for å overleve!

kr.
Velg betalingsmetode
Personelig informasjon

Totalt bidrag: kr. 200,00 One Time

Du kan også støtte oss på Vipps nummer 124526.

Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.

SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du her.Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.