Abdel Fattah al-Sisi 22. mai 2013 da han fortsatt var forsvarminister i Egypt. AFP PHOTO / KHALED DESOUKI
annonse
annonse

Flere egyptiske lovgivere ønsker å forandre Egypts grunnlov slik at president Abdel Fattah al-Sisi kan forbli president etter at hans nåværende regjeringsperiode slutter i 2022.

Ifølge Wall Street Journal markerer lovforslaget begynnelsen på en kampanje av al-Sisis allierte for å forsikre at han forblir president i landet utover dagens begrensninger på 8 år. Det er signert av en gruppe på over 100 (av 596) parlamentarikere i Egypts parlament.

Gruppen søker å gi presidenten mulighet til å stille som president i minst to nye perioder fra 2022, samt å utvide presidentperioden fra fire til seks år. Egypts nåværende grunnlov – som ble godkjent i 2014 i etterkant av det militære kuppet som brakte al-Sisi til makten – pålegger en maksimumsgrense på to fireårige perioder for presidentskapet.

annonse

President på livstid?

Motstandere av presidenten frykter at den foreslåtte grunnlovsendringen kommer til å lede til at den 64-år gamle al-Sisi blir president på livstid. Forslaget kan således bli den definitive spikeren i kista for de demokratiske aspirasjonene til Midtøstens mest folkerike land.

– Sisi gjør seg selv til president for livet, sier den fremtredende egyptiske menneskerettighetsforkjemperen, Bahey Eldin Hassan, om saken på Twitter.

Ethvert forsøk på å stoppe de foreslåtte grunnlovsendringene har små sjanser til å lykkes ettersom parlamentet domineres av al-Sisis allierte. En eventuell grunnlovsendring forventes også å måtte godkjennes gjennom en folkeavstemning, men det har ikke stoppet al-Sisi tidligere.

annonse

Siden det militære kuppet i Egypt i 2013 har president al-Sisi slått kraftig ned på politisk opposisjon – hvor tusenvis av aktivister, demonstranter, advokater og politiske figurer har blitt arrestert eller forvist.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon