Joke Schauvliege. Foto av THIERRY ROGE / Belga / AFP) / Belgium OUT
annonse
annonse

Miljøministeren i Flandern trekker seg. Det skjer etter at hun antydet at klimademonstrasjoner i landet var arrangert som en sammensvergelse mot henne.

Joke Schauvliege, som hadde ansvaret for miljøsaker i den belgiske regionen, hevdet også at etterretningstjenestene hadde bekreftet dette.

Nå går miljøministeren i den belgiske regionen Flandern av etter å ha antydet at demonstrasjonene var ledd i et komplott mot henne. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

Uttalelsen vekket betydelig oppsikt, og hun ble til slutt tvunget til å innrømme at det ikke forelå noen slik informasjon. Etter samtaler med partiledelsen valgte hun tirsdag å gå av.

annonse

– Jeg sa noe som ikke var riktig, sa Schauvliege, men insisterte likevel på at hun ikke hadde løyet.

Opposisjonen har på sin side sagt at å lyve og misbruke navnet på landets etterretningsetat til personlige formål er skandaløst. De mener også at Schauvliege har forsøkt å diskreditere en viktig sak som mange i landet kjemper for.

De siste to månedene har tusenvis av demonstranter deltatt i markeringer i Belgia for skjerpede klimatiltak. Schauvlieges politikk har vært en skyteskive for demonstrantene.

annonse

Hun støttet innledningsvis demonstrasjonene, men kom for noen dager siden med den kontroversielle uttalelsen.

– Mange av dem som deltar i disse demonstrasjonene forstår ikke at de er en del av et system som er en felle, sa hun, og la til at «sikkerhetstjenestene har fortalt meg om dette».

I en unnskyldning sa hun siden at hun overreagerte på grunn av kritikk i sosiale medier og søvnmangel.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon