Den omstridte FIS-presidenten Gian-Franco Kasper skaper sterke reaksjoner med uttalelser om at OL bare bør legges til diktaturer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

FIS-president Gian-Franco Kasper skaper sterke reaksjoner ved å hevde at OL helst bør legges til diktaturer. – De trenger ikke å spørre folket, sier han.

Den 75-årige sveitseren er skisportens mektigste mann og æresmedlem i IOC, men han er beryktet for verbalt å skyte fra hofta. Nå er han på plass i alpin-VM i Åre, et sted som håper å bli vert for vinter-OL i 2026 i samarbeid med blant andre hovedsøker Stockholm.

Det er i et intervju med den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger at Kasper kommer med sine kontroversielle uttalelser. Han ytrer at OL er blitt for stort for at europeiske demokratier skal arrangere dem.

annonse

– OL er blitt enormt, og derfor greier vi ikke lenger å finne kandidater. Det er for dyrt og for stort. Det finnes for mange idretter, og alle koster, sier Kasper til avisen.

På spørsmål om Sveits kan håpe å bli OL-vert igjen, sier Kasper at han ikke tror noe europeisk land greier å overbevise sin befolkning om at det er en god idé å ta på seg et OL-arrangement. Hans løsning?

– Diktaturer kan arrangere lekene, for de trenger ikke å spørre folket, sier Kasper og får spørsmål om han ikke bryr seg om menneskerettighetene.

– Det er ganske enkelt lettere med diktaturer. Fra et rent markedsmessig perspektiv vil jeg bare ha OL i diktaturer. Da slipper jeg å holde på å krangle med miljøaktivister.

annonse
Røste reagerer

Norges skipresident Erik Røste sier til NRK at han tar avstand fra Kaspers meninger og sier at han vil snakke med Kasper ved første anledning.

– Jeg deler ikke hans syn på framtidige OL. Jeg tror det er helt avgjørende at OL i framtiden blir arrangert i vestlige land, og IOC er like tydelige på det gjennom Agenda 2020. Jeg håper derfor virkelig at Sverige blir OL-søker i 2026, sier han.

En IOC-talsperson sier til den tyske avisen Frankfurter Allgemeine at OL-komiteen ikke deler Kaspers synspunkter.

Ikke Qatar

Kasper, som i intervjuet også avslører seg som klimaskeptiker, var medlem i IOC da Beijing ble tildelt vinterlekene i 2022. Han får spørsmål om det ikke er noen grense for hvilke land som kan tildeles OL.

– Jeg vil ikke reise til land og investere i deres skianlegg samtidig som folket sulter. Der trekker jeg grensen. Om Qatar søker OL i morgen, vil jeg være mot det, sier han.

annonse

Tagez-Anzeiger spør om det betyr at han er kritisk til forbundene i fotball, håndball og sykling som har avholdt eller skal holde sine VM i Qatar.

– Jeg driver ikke med politikk. I Qatar er det ganske enkelt slik at det er for mye sand i forhold til snø.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon