Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Amerikanske myndigheter ber alle landene i koalisjonen mot IS om å hente hjem sine fengslede fremmedkrigere, noe norske myndigheter utelukker.
annonse

Onsdag møttes koalisjonen mot IS i USAs hovedstad Washington. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) representerte Norge under møtet.

– IS er fremdeles en trussel, og det er vår generasjons oppgave å stoppe dem, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo, ifølge TV 2.

Pompeos uttalelse står i kontrast til president Donald Trumps tidligere utsagn om at IS er nedkjempet. Trump har varslet amerikansk tilbaketrekking fra Syria.

annonse

Under onsdagens koalisjonsmøte oppfordret Pompeo alle medlemslandene til å hente hjem sine fremmedkrigere og stille dem for retten. Det er ikke en oppfordring norske myndigheter har planer om å imøtekomme.

– Fremmedkrigere som kommer hjem til Norge, vil bli straffeforfulgt, men vi kommer ikke aktivt til å hente hjem norske borgere som har begått kriminelle handlinger i utlandet, sier konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet.

Om lag 100 norske statsborgere har reist ned til konfliktområdene, og myndighetene anslår at omtrent 30 av dem fremdeles befinner seg i Syria og Irak.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.