Sentralbanksjef Mark Carney viser til brexit-usikkerhet og en svakere verdensøkonomi når han forklarer at utlånsrenten holdes uendret på 0,75 prosent. Foto: Hannah McKay/pool via AP / NTB scanpix
annonse

Den britiske sentralbanken Bank of England holder styringsrenten uendret på 0,75 prosent i påvente av klarhet rundt Storbritannias utgang av EU.

annonse
annonse

Sentralbanken nedjusterer samtidig prognosen for landets økonomiske vekst for inneværende år til 1,2 prosent. To årsaker trekkes fram: usikkerhet rundt brexit, og en generelt svak verdensøkonomi.

annonse

Sentralbanksjef Mark Carney viser til at landet trer ut av EU i neste måned og at man ennå ikke vet hvordan det vil skje. Britisk økonomi er ikke forberedt på en uttreden uten avtale, mener han.

Carney advarer også om at «brexit-tåken» har skapt usikkerhet i finansmarkedene, for økonomien og næringslivet.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Storbritannia forlater EU, ikke Europa, og landet jobber for å få på plass et ambisiøst og bredt partnerskap for økonomi og sikkerhet. Men det er ennå uklart hvilken form dette partnerskapet får, om hvordan det blir inngått og når det trer i kraft, sa han torsdag.

– Brexit-tåken skaper usikkerhet på kort sikt, og på et mer grunnleggende vis spenning i økonomien. Spenninger for næringslivet. Gitt brexit-forhandlingenes dynamikk, antar vi nå at usikkerheten forblir høy en stund og at de økonomiske betingelsene forblir stramme en stund til sa han.

Hvis Storbritannia skulle forlate EU uten en avtale, tror mange økonomer at sentralbanken kan komme til å nulle ut renten for å takle de økonomiske konsekvensene. En ordnet brexit med en avtale på plass kan derimot føre til at banken hever renten i takt med økte lønninger.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.