Sentralbanksjef Mark Carney viser til brexit-usikkerhet og en svakere verdensøkonomi når han forklarer at utlånsrenten holdes uendret på 0,75 prosent. Foto: Hannah McKay/pool via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den britiske sentralbanken Bank of England holder styringsrenten uendret på 0,75 prosent i påvente av klarhet rundt Storbritannias utgang av EU.

Sentralbanken nedjusterer samtidig prognosen for landets økonomiske vekst for inneværende år til 1,2 prosent. To årsaker trekkes fram: usikkerhet rundt brexit, og en generelt svak verdensøkonomi.

Sentralbanksjef Mark Carney viser til at landet trer ut av EU i neste måned og at man ennå ikke vet hvordan det vil skje. Britisk økonomi er ikke forberedt på en uttreden uten avtale, mener han.

annonse

Carney advarer også om at «brexit-tåken» har skapt usikkerhet i finansmarkedene, for økonomien og næringslivet.

– Storbritannia forlater EU, ikke Europa, og landet jobber for å få på plass et ambisiøst og bredt partnerskap for økonomi og sikkerhet. Men det er ennå uklart hvilken form dette partnerskapet får, om hvordan det blir inngått og når det trer i kraft, sa han torsdag.

– Brexit-tåken skaper usikkerhet på kort sikt, og på et mer grunnleggende vis spenning i økonomien. Spenninger for næringslivet. Gitt brexit-forhandlingenes dynamikk, antar vi nå at usikkerheten forblir høy en stund og at de økonomiske betingelsene forblir stramme en stund til sa han.

Hvis Storbritannia skulle forlate EU uten en avtale, tror mange økonomer at sentralbanken kan komme til å nulle ut renten for å takle de økonomiske konsekvensene. En ordnet brexit med en avtale på plass kan derimot føre til at banken hever renten i takt med økte lønninger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon