EUs finanskommissær Pierre Moscovici (i midten) venter svekket økonomisk vekst i år. Her er han sammen med EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis (til venstre) og visepresident Luis de Guindos i ESB. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix

EU-kommisjonen venter at den økonomiske veksten i eurosonen vil falle til 1,3 prosent i 2019. Handelskrig og brexit truer.

annonse

Tallet er betydelig nedjustert sammenlignet med forrige prognose, som ble lagt fram i november i fjor. Den gang ventet EU-kommisjonen en vekst på 1,9 prosent i eurosonen i 2019.

– Etter den veldig sterke veksten vi så i 2017, har EUs økonomi tapt fart, og dette ligger an til å fortsette i 2019, sier EUs finanskommissær Pierre Moscovici.

EU-kommisjonen forklarer nedjusteringen med økende spenninger i handelspolitikken og en sterkere nedkjøling enn ventet i Kina.

I tillegg har land som Italia opplevd problemer, samtidig som brexit fortsetter å skape usikkerhet.

I prognosene legger EU-kommisjonen til grunn at Storbritannia går ut av EU med en utmeldingsavtale på plass. Men denne antakelsen er rent teknisk, understreker Moscovici. EU har ikke lagt fram prognoser for hvordan bildet vil se ut hvis Storbritannia skulle krasje ut av EU uten avtale.

Italia ventes å få en vekst på bare 0,2 prosent i 2019.

Prognosen for 2019 viser samtidig at utviklingen i eurosonen samlet sett er på sitt svakeste siden 2013, som var det siste året med økonomisk resesjon etter finanskrisen.

Veksten i eurosonen lå på 2,4 prosent i 2017 og 1,9 prosent i 2018.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.