På dette satellittbildet tatt 6. februar vises en tom oppskytningsrampe med brennmerker. Foto: DigitalGlobe / AP / NTB scanpix
annonse

Satellittbilder tyder på at Iran har forsøkt å skyte opp en ny satellitt, til tross for sterk kritikk fra USA da de gjorde det samme i januar.

På satellittbilder offentliggjort av det amerikanske selskapet DigitalGlobe tirsdag kunne man se en rakett på en oppskytningsrampe ved romsenteret Semnan, som ligger om lag 220 kilometer øst for Teheran.

Onsdag viste bilder fra samme sted en tom oppskytningsrampe med noe som ser ut til å være brennmerker.

annonse

Det er uklart om den mulige rakettoppskytingen har vært vellykket og om en satellitt er plassert i bane.

De statlige mediene i Iran har foreløpig ikke rapportert om oppskytingen, men ved tidligere satellittoppskytinger har nyheten blitt rapportert i etterkant.

Iran har sagt at de vil skyte opp en Doosti-satellitt, navnet betyr «vennskap». I januar forsøkte iranerne uten hell å sende satellitten Payam (beskjed) i bane etter å ha skutt den opp fra det samme romsenteret.

USA mener slike oppskytinger er brudd på et vedtak fra FNs sikkerhetsråd som ber Iran frastå fra aktivitet tilknyttet ballistiske missiler som kan bære atomstridshoder.

Iran har uttalt at det ikke har til hensikt å skaffe seg atomvåpen, og at missilprogrammet kun er til defensivt bruk.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.