Jan Bøhler (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo-politiet fram tall for 2018 som viser at det var 197 gjengangere under 18 år, hvorav 182 i Oslo by. I 2015 var det 88 og i 2017 151 gjengangere, skriver Jan Bøhler på Facebook.

annonse

En viktig årsak til denne negative utviklingen er at de voksne kriminelle gjengene i de senere år har solgt narkotika og rekruttert blant barn og unge, påpeker stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet (Ap).

‒De bruker til og med de yngste bevisst til å utføre vold og hevn, fordi de ikke får straffereaksjoner som de over 18.

Les også: Ungdomsklubber fungerer som distribusjonsområder for narkotika

Hindre rekruttering

Han skriver at det er mye forebyggende som kan tas bedre tak i – som å følge opp alle som dropper ut fra skolen med aktive tiltak fra dag 1, så de ikke blir hengende rundt i områder der gjengene rekrutterer.

– Derfor har vi i Stortinget foreslått å forby kriminelle gjenger og å rekruttere til dem, skriver Bøhler.

Les også: Oslo-politiet sliter med ungdomskriminalitet

–Vi har også foreslått å øke antall plasser i ungdomsenhetene i kriminalomsorgen. Det er for få plasser til at unge som begår den aller groveste gjentatte kriminaliteten kan få rammer hvor de må roe seg og kan få hjelp til å komme ut av den voldelige verden de er fanget i.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.