2018 ble et tøft år for Norwegian og konsernsjef Bjørn Kjos med Dreamliner-problemer, tøff konkurranse og tap på drivstoffavtaler. Nå håper han på medvind i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse
annonse

Rutekutt og sparetiltak skal snu milliardunderskudd til overskudd i 2019, håper Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Men passasjerene vil merke lite, lover han.

Det var en uvanlig spak Norwegian-sjef som torsdag la fram årsresultatet for 2019. Det endte med knallrøde tall og et driftsresultat på minus 3,6 milliarder kroner. Etter skatt ble årsresultat på minus 1.454 millioner kroner.

– Vi er ikke fornøyd med resultatene, absolutt ikke, erkjente Norwegians finansdirektør Geir Karlsen på en pressekonferanse i selskapets hovedkvarter på Fornebu.

annonse

Det er i første rekke forhåndsinngåtte avtaler med høy fastpris på drivstoff og motorproblemer med selskapets nye Dreamlinere som har bidratt til milliardtapet.

– 2018 ble et år preget av noen store negative overraskelser, konstaterer Kjos. I mars skal en kriseemisjon på tre milliarder kroner sluttføres for å styrke selskapets likviditet.

Konsolidering

Årsresultatet for 2018 påvirkes også kraftig av det Norwegian beskriver som tøff konkurranse i en periode der selskapet har vokst betydelig internasjonalt.

annonse

Men nå er tida for ekspansjon over. Framover skal selskapet jobbe med å finslipe strukturen. Konkret jobbes det med hele 140 sparetiltak, som til sammen kan gi innsparinger på 2 milliarder kroner. Seks baser forsvinner, blant annet på Kanariøyene, Mallorca og i Roma, og lite lønnsomme ruter – som mellom Tyskland og Sør-Europa – skal kuttes ut.

I tillegg har Norwegian solgt 19 fly og utsatt leveransen av nye fly fra 2020 til 2023/2024. Det sparer selskapet for 1,7 milliarder kroner i år.

Frykter ikke passasjerflukt

Men norske passasjerer vil merke lite til endringene, ifølge Kjos.

– I Skandinavia vil man ikke merke noen ting, sier konserndirektøren til NTB.

I tillegg vil selskapet satse på å tjene mer penger på mer salg om bord i flyene.

– Nå skal det bli mulig å forhåndsbestille mat. Det er kundene interessert i, sier Kjos, som samtidig lover at billettprisene vil bli holdt omtrent på stedet hvil.

– Det er ingen grunn til å frykte høyere billettpriser, sier han.

Norwegian-sjefen er ikke redd for at all støyen rundt selskapet den siste tiden fører til at passasjerene forsvinner.

annonse

– Norwegian er det flyselskapet som har hatt færrest kanselleringer i Nord-Europa, framholder han. Likevel er det foreløpig færre bookinger enn vanlig i februar, noe Kjos tilskriver at folk er senere ute med å bestille.

– Det er en trend vi har sett de siste årene, sier han.

I fjor fløy 37 millioner passasjerer med Norwegian, en økning på 13 prosent fra 2018.

Intensjonsavtale med asiatisk selskap

Torsdag kunngjorde Norwegian også at de omsider har lyktes med å få på plass en intensjonsavtale med et ikke navngitt asiatisk selskap om felles eierskap av rundt 140 fly som Norwegian har hatt i bestilling.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det kan være snakk om et kinesisk selskap som kan drive med utleie av fly på det kinesiske markedet.

– Dette kan bli lønnsomt for Norwegian, sier han til NTB.

annonse

Ifølge Elnæs kan gevinsten bli opp mot 10 milliarder kroner.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon